Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Dahlman har deltagit i den offentliga debatten i flera uppmärksammade rättsfall Foto: TT bild och Christian Dahlman / privat

Rättsexperten om kommande domen mot 44-åringen: ”Kommer försöka ta det till Högsta domstolen”

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 juli faller domen mot den man som är misstänkt för att ha mördat Malin Lindström i Husum 1996.

Under rättegångens sista dag kom det flera frågor i SVT:s direktrapportering om den kommande domen kan överklagas.

Svaret är ja, enligt Christian Dahlman, professor i juridik vid Lunds universitet, som bevakat rättegången på uppdrag av P4 Västernorrland.

Under tisdagens slutplädering i den uppmärksammade rättegången där en 44-årig man stått åtalad misstänkt för mord på Malin Lindström i Husum 1996 yrkade åklagaren på minst sex års fängelse. Samtidigt hävdade den åtalades försvarare Ulf Holst att hans klient borde frikännas och omedelbart släppas på fri fot.

Mannen dömdes tidigare för mordet, men friades i hovrätten och där har nu fallet tagits upp ännu en gång. Domstolen beslutade att mannen ska vara fortsatt häktad fram till dess att domen faller den 19 juli.

– Försvararen kan försöka att överklaga till högsta domstolen och begära prövningstillstånd där. Frågan är om han kommer att få upp målet, säger Christian Dahlman som är professor i juridik vid Lunds universitet, där hans expertområde är bevisvärdering i brottsmål.

För att Högsta domstolen ska ta upp fallet måste den bevilja så kallat prövningstillstånd. Det måste finnas någon mer principiellt viktig fråga som är viktig för att ge vägledning till tingsrätter och hovrätter i en konkret juridisk fråga.

– Det är ytterst svårt att Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd – bara cirka en procent av alla såna ansökningar beviljas. Det är smått osannolikt att Malinfallet faktiskt tas upp av Högsta domstolen, säger Dennis Martinsson, juridisk doktor i straffrätt.  

Hör Christian Dahlman klargöra vad som gäller om domen överklagas till Högsta domstolen i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet