Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Malin Platin Sjöblom, chef för regionens vaccinationsverksamhet, om hur regionen få fler flyktingar att vaccinera sig mot covid-19. Foto: Peter Nässén / SVT

Många från Ukraina ovaccinerade – så jobbar Region Västernorrland för att nå flyktingarna

Publicerad

Enligt Folkhälsomyndigheten är endast ca 30 procent av flyktingarna från Ukraina vaccinerade mot covid-19. Nu har Region Västernorrland startat en informationskampanj för att försöka få fler att inse vikten av att vaccinera sig.

Coronapandemin nedgraderades nyligen till en inte längre samhällsfarlig sjukdom, men den stora flyktingvågen från Ukraina innebär nu att Region Västernorrland återigen tvingas växla upp sitt arbete mot pandemin.

– Det gäller för oss att informera och samtala med flyktingarna om vikten av att vaccinera sig säger Malin Platin Sjöblom, chef för regionens nya vaccinationsverksamhet.

Vaccinet samhällsviktigt

Det har tagits fram informationsmaterial på Ukrainska och regionen vill försöka få flyktingarna trygga med att vaccinet är viktigt, inte bara för flyktingarna själva utan också för samhället i stort.

– Sveriges strategi att det är frivilligt men att vi också har ett ansvar för våra äldre och svaga har varit ett framgångsrecept och vi ska fortsätta på den linjen säger Malin Platin Sjöblom.

Hör Malin Platin Sjöblom förklara hur det ska gå till i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet