Foto: TT, Montage

Många läsarreaktioner om barn och ungas hälsa

Publicerad

Barn och ungas hälsa berör.

Många har uttryckt sina åsikter i SVT Västernorrlands chat på ämnet.

”Sociala medier stressar barn och unga (och vuxna med) och förvärrar mobbning, kroppsfixering etc. Inför obligatorisk 18 års gräns för sociala medier och sluta experimentera med våra barn!!”, skriver avsändaren ”Orolig förälder”

Socialstyrelsen har slagit larm om att barn och unga mår allt sämre och att köerna till barn och ungdomspsykiatrin vuxit lavinartat.

SVT Nyheter Västernorrland har haft en chatt där många har vädrat sina åsikter.

Avsändaren ”Katrin” menar att det kan vara en mängd olika faktorer som spelar in.

Allt från uppväxtförhållanden till all den mängd självförverkligande som sociala medier skriker ut. Föräldrar som curlar, ha en mobil och alltid bli nådd, någon som alltid kontrollerar en.”

Påverkar negativt

Hon fortsätter:

Självklart måste man skilja på verklig depression, ångest och andra akuta tillstånd. Men det är också normalt att känna sig nere och på något sätt få känna sig nere men ur hemska situationer, upplevelser kan det komma en morgondag.”

”Emma” tycker också att sociala- och traditionella mediers inflytande i samhället påverkar unga till mångt och mycket negativt.

Den största skillnaden som skett under de senaste decennierna är internet och sociala medier. Idag får barn flera gånger se på sociala medier och tidningar hur dom ”ska” se ut. I kvällstidningar kommer mängder med artiklar om ”så går du ner 5kg på en vecka”, med en före- och efterbild, där även före-bilden är en smal kvinna. På sociala medier lägger alla på en glamourös fasad, något som är svårt att efterlikna vilket kan ge prestationsångest och ätstörningar...”, skriver hon.

Jämföra barnen

”Åsa” menar att barn och ungdomar hela tiden vill jämföra sig med varandra – och att det utgör ett problem.

Istället för att se det man har och att alla är inte lika. Det gäller inte bara ungdomar mot varandra utan föräldrar vill också jämföra sina barn med t.ex grannens eller någons vän eller någon i klassen...”, skriver hon.

Avsändaren ”Erik” gör en nostalgisk tillbakablick.

Idag är jag en vuxen man, ser jag tillbaka så var det värt att spela fotboll med kompisar i en dag och må gott är mycket bättre i jämförelse med att spendera flera tusentals timmar framför datorn!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.