Övertid leder till att unga läkare inom regionen tvingas till stressrelaterad sjukskrivning. Foto: Bertil Ericson/TT

Många övertidstimmar för regionens läkare

Uppdaterad
Publicerad

Många läkare i region Västernorrland jobbar övertid. Det visar en kartläggning som facktidningen Sjukhusläkaren har tagit fram. Statistiken haltar dock eftersom många läkare inte registrerar all sin övertid.

Den läkare som hade högst antal komptimmar i Region Västernorrland ifjol hade hela 438 registrerade övertidstimmar. Ytterligare två läkare hamnade över 400 timmar medan 43 läkare landade på över 200 timmar. Statistiken som har hämtats in av facktidningen Sjukhusläkaren visar också att en läkare i Stockholm lyckades skrapa ihop hela 1 135 övertidstimmar förra året.

Yngre läkare drabbas

Lars Rocksén, ordförande i Ångermanlands läkarförening, ser ökande problem med stressrelaterade sjukskrivningar inte minst bland yngre och framför allt kvinnliga läkare på grund av arbetsbelastningen.

– När man inte kan följa övertiden och inte kan hantera behovet av den ledighet och vila som behövs för att hålla över tid så riskerar man att hamna i en sjukskrivningsproblematik. Att man helt enkelt bränner ut läkare som arbetar för mycket.

Stort mörkertal

Även om regionerna för statistik är den missvisande. Många läkare väljer att inte registrera inarbetad övertid bland annat på grund av krångliga system.

– Det finns ett stort mörkertal som vi inte kommer till botten med när vi tittar på den statistik vi har idag, säger Lars Rocksén.

Svårt med vidareutbildning

Enligt Lars Rocksén krävs en bra grundbemanning för att komma tillrätta med problemet. Idag är för få läkare anställda, framför allt inom primärvård och psykiatri. Samtidigt har det aldrig utbildats så många läkare som de under senaste femton åren. Problemet är att vidareutbildningen inte fungerar eftersom det samtidigt är brist på erfarna läkare som kan vidareutbilda de nya läkarna.

– Nu blir de nya stående i väntan på vidareutbildning till AT- och ST-läkare vilket gör att vi saknar slutprodukten, det vill säga bakjourskompetenta specialister. Vi har gott om underläkare som skulle kunna ta en utbildningsanställning redan idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.