Många vill hjälpa till

Uppdaterad
Publicerad

Storbranden i Sala visar på vikten av en organisation som kan ta hand om stora mängder frivilliga som vill hjälpa till – en organisation som saknas i många kommuner i Västernorrland och Jämtland.

Vid branden i Västmanland står Civilförsvarsförbundets frivilliga resursgrupper, FRG, för samordningen av den frivilliga hjälpen.

– FRG är kommunens tillgång – en förstärkningsresurs vid extraordinära händelser, säger Tommy Sjöberg verksamhetsledare vid Civilförsvarsförbundet.

I Västernorrland och Jämtland är det bara två kommuner som i dag har frivilliga resursgrupper: Örnsköldsvik och Sollefteå. I Härnösand och Kramfors planerar man att dra igång utbildningar, men i Medelpad och hela Jämtland saknas FRG.

– Det finns en väldigt stor vilja bland allmänheten att hjälpa till – och vi vill att kommunerna verkligen tillvaratar det här, säger Tommy Sjöberg.

– Vid stora händelser söker sig frivilliga till räddningstjänsten, polisen och kyrkorna, men ingen har tid att ta hand om dem. Här har vi en stor uppgift.

Kommuner som inte har FRG – hur klarar de stora händelser?

– Man har förlitat sig på sitt eget manskap. Men många kommuner börjar tänka lite längre och se över sina resurser – om man klarar sig utan frivilliga. I Härnösand startar vi utbildningar i slutet av den här månaden, säger Tommy Sjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet