Ordförande för 5i12 rörelsen, Jasenko Omanović, firade 30-årsjubileet med ballonger. Foto: Jennie Johansson/SVT

Mångkulturellt jätteparty i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga internationella festen på Murberget i Härnösand, fick en extra festlig inramning i år då den sammanfaller med 30-års jubileet för 5i12.

– Så länge det finns människor som har svårt att acceptera människan som den är, så behövs vi, säger Jasenko Omanovic, ordförande 5i12.

Vid lunchtid på söndagen började festen som innehöll mat, musik och människor från många av världens hörn. Med 30 matstånd från 20 olika länder fanns det något för alla. En av dem som var på plats var Edmon Sakik Matti, han bjöd på arabiskt kaffe, baklava och tepsi, en traditionell maträtt från hemlandet Irak.

– Jag är med för 27:e gången, första gången kunde jag inte ens prata svenska. Jag är med för att jag vill testa olika matkulturer och träffa folk, säger Edmon Sadik Matti.

Skapa en mötesplats

Jasenko Omanovic är ordförande i 5i12-rörelsen och säger att syftet med Internationella festen är att skapa en mötesplats, där man använder mat och kultur som medel för människor ska mötas.

– Så att vi ska se att vi är mer lika varandra än olika, säger Jasenko Omanovic.

Sedan 1991 har man hållit festen på Murberget och årets upplaga var välbesökt. Samtidigt passade man på att ha 30-årskalas.

– För oss i rörelsen är varje dag, varje år, en kamp för att människor ska få möjlighet att träffa varandra, för träffar vi varandra kan fördomar falla bort, säger Jasenko Omanovic.

Startade 1988

Det startade på torget i Härnösand 1988 av människor som ville stoppa den främlingsfientliga stämningen som då fanns i staden. På torget skulle goda krafter samlas och arbeta mot främlingsfientlighet och rasism. Och idag arbetar man fortfarande efter samma tanke, att människor ska mötas.

– 5i12 behövs så klart. Olika kulturer blandas här i Sverige och 5i12 gör det lättare att umgås, och lättare för nyanlända att lära sig den svenska kulturen och hur svenska samhället fungerar, säger Edmon Sakik Matti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.