Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bruce Bringerud, t f kyrkoherde i Njurunda församling började redan i våras misstänka att allt inte stod rätt till med de kostsamma leasingavtalen. Nu har han i samråd med advokat bestämt sig för att vända sig till polisen. Foto: Pierre Ragnehag

Mångmiljonavtal polisanmäls av församling

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkoherden i Njurunda kallar flera leasingavtal som församlingen tecknat ”orimliga”. Efter kontakter med advokat har man beslutat att polisanmäla hanteringen av flera avtal som rör mångmiljonbelopp.

Njurunda församling, söder om Sundsvall, polisanmäler nu turerna kring flera leasingavtal som tecknats. 

Vem som tecknat avtalen vill kyrkoherden Bruce Bringerud i dagsläget inte kommentera, men han säger att avtalen är ”orimliga” och att de borde ha hanterats av kyrkofullmäktige, vilket alltså inte ska ha skett.

Att det rör sig om mångmiljonbelopp står enligt Bruce Bringerud utom allt tvivel, men han vill idag inte säga något om totalkostnaderna för avtalen som nu ska polisutredas.

Miljonunderskott

Under måndagens kyrkofullmäktige beslutades att budgetera för ett underskott för nästa år på 1,6 miljoner. 2018 gick församlingen plus med 1,9 miljoner – en skillnad på cirka 3,5 miljoner kronor. Det kan ses som en fingervisning om storleksordningen på omfattningen.

Församlingen har tagit hjälp av advokat och revisor för att försöka bringa reda i de märkliga avtalen, och rekommendationen man fått är att nu polisanmäla saken. 

Specifikationer saknas

Det var i våras som Bringerud, då nytillträdd kyrkoherde i Njurunda, fattade misstankar att allt inte stod rätt till. I samband med bokslutet stötte han på kostnader för hyres- och leasingavtal som saknade specifikationer.

– När jag skulle attestera fakturorna blev jag nyfiken och försökte forska vidare, berättar han för SVT.  Några offerter stod inte heller att finna, enligt Bringerud.

Avtalen uppges vara fleråriga, men vad församlingen egentligen har hyrt eller leasat vill Bruce Bringerud i dagsläget inte säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer