Ideella krafter hyllades vid årets 5i12 manifestation

Uppdaterad
Publicerad

5i12-rörelsen manifesterarde på torget i Härnösand idag. SVT fanns på plats och sände tal och intervjuer direkt på webben.

Den 5 december är FN:s internationella dag för frivilligt arbete och för alla volontärer. Den 5 december klockan fem i tolv är också 5i12-rörelsens manifestationsdag för människors lika värde och mot främlingsfientlighet och rasism.

”Utan ideellt arbete stannar Sverige” var parollen för måndagens manifestation i Härnösand. Det är de frivilligas arbete som ska uppmärksammas. De finns överallt, i flyktingförläggningar, språkgrupper, klädinsamlingar och akuta bostadsförmedlingar. De organiseras av idrottsföreningar, kyrkor och andra nätverk. Det rör sig om hundratusentals människor som varje dag visar vad medmänsklighet, solidaritet och humanism innebär i praktiken.

Oavlönat arbete

Genom manifestationen vill man nu göra myndigheter, kommuner, företag och andra samhällsaktörer uppmärksamma på vilket insats dessa människor gör. Man menar att kunskapen om det ideella arbetets villkor och betydelse är ofta bristfällig och att oavlönade arbetet inte får den betydelse och det mervärde som det förtjänar.

Under måndagen den 5 december sände vi direkt från torget i Härnösand. Medverkade gjorde Jasenko Omanovic, ordförande 5i12-rörelsen, Musikelever från Härnösands folkhögskola, 5i12-kören med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.