Många kurdiska demonstanter känner stark oro för nära och kära efter Turkiets militära angrepp. Foto: Barbro Sellin SVT

Manifestation i Sundsvall för kurdernas situation

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra personer demonstrerade och manifesterade på torget i Sundsvall på lördagen till stöd för kurderna i norra Syrien efter Turkiets militära angrepp i veckan.

– Omvärlden ser på, men gör inget, säger Byaz Hesso, 17, en av intiativtagarna.

Manifestationen var ett samarrangemang mellan Kurdiska föreningen och Ung vänster i Sundsvall.

Turkiets bombningar mot kurdiska fästen i norra Syrien var upphov till stor upprördhet, indignation och frustration – men också USAs och president Donald Trumps beslut att dra sig tillbaka miltärt från området i början av veckan väckte också starka känslor.

”Medmänsklighet går före allt”

– Trump lämnar för sin egen skull. Och omvärlden vet det här, ser det här, men ändå agerar ingen, säger 17-årig Byaz Hesso som är ungdomsansvarig inom Kurdiska föreningen i Sundsvall.

– Någonstans måste man se att medmänsklighet kommer före allt. Och då menar jag verkligen allt. Ekonomi, politik...allt! säger Byaz Hesso bland annat i klippet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.