Manifestation mot militärövningen Aurora 17 på stora torget i Sundsvall Foto: Privat

Manifestation mot försvarsövningen Aurora 17

Publicerad

11 september inleds försvarsmaktsövning Aurora 17 och nu samlas fredsaktivister på flera platser i landet för att visa sitt missnöje över övningen. Under lördagen manifesterades på stora torget i Sundsvall.

Enligt försvarsmakten mobiliseras samtliga stridskrafter och fler än 19 000 soldater varav en fjärdedel från Hemvärnet för att öva på land, till sjöss och i luften. Övningen är förlagd på och omkring Gotlands län, Stockholms län, Uppsala län, Södermanlands län och Västra Götalands län och kommer att pågå i tre veckor.

Åke Johansson (V) var en av fem talare från de vänstergrupper och enskilda som samlats på stora torget.

– Vi är oroliga för att den långa perioden av fred kommer att försvinna. Vi blir allt mer ett land som är beroende av USA. Samtidigt är vi övertygade om att en majoritet av Sveriges röstberättigade vill välja den fredliga vägen. Det såg vi inte minst i motståndet när vi skrev på värdlandsavtalet , säger Åke Johansson från Vänsterpartiet i Sundsvall.

Värdlandsavtalet

2016 röstades värdlandsavtalet igenom i Riksdagen efter starka protester från bland andra vänsterpartiet och skapade splittringar inom Miljöpartiet. Avtalet innebär att Sverige kan ta emot stöd från Nato vid till exempel krig men också att Sverige kan stötta Nato i konflikter.

LÄS MER: Få koll på försvarsmaktsövningen Aurora 17

Det betyder också att Sverige kan stå som värd vid militärövningar tillsammans med länder som ingår i Nato som i fallet Aurora 17.

Även Ryssland övar

Utöver det svenska försvaret deltar cirka 1.500 soldater från USA, Frankrike, Danmark, Estland, Finland, Norge och Tyskland. Samtidigt som Aurora 17 pågår, genomförs den ryska storövningen Zapad 17 tillsammans med Vitryssland. Åke Johansson (V) ser med oro på övningarna.

– Vi är rädda att det skapas en spiral av kapprustning och militärövningar. Någon bestämmer sig för en stor övning och en annan startar en övning för att hävda sig.

Det här är Aurora 17

Visa

Vad är Aurora 17?

Det är en försvarsmaktsövning och den största nationella övningen på över 20 år. Fler än 19.000 svenska kvinnor och män kommer att delta, bland annat från myndigheter och från Hemvärnet.

1.500 utländska deltagare ur förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge och USA medverkar också. Kostnaden för övningen uppgår till nära 580 miljoner kronor. Det är cirka 220 miljoner kronor mer än vad som normalt brukar spenderas på militära övningar per år.

Kommer jag att märka den?

Förband i hela Sverige berörs men de största övningarna kommer ske i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland och i Göteborg. Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. 

Tycker alla att det här är en bra grej?

Sju av åtta partier är för Aurora 17 och menar att övningen kan stärka Sveriges förmåga vid ett angrepp samtidigt som den fördjupar det militära samarbetet med andra länder, som till exempel USA. Vänsterpartiet och fredsorganisationer som Svenska Freds menar dock att övningen bidrar till att trappa upp konflikten med Ryssland. De varnar för en spiral av kapprustning och militärövningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aurora 17

Mer i ämnet