”Maria” berättar om övergreppen

Uppdaterad
Publicerad

En före detta anställd som misstänks för att ha sexuellt utnyttjat en flicka på ungdoms-vårdhemmet Vemyra i Sollefteå, misstänks nu även för att dödshotat henne. Det här är flickans historia.

Vi kan kalla henne Maria. Efter trassliga hemförhållanden med en alkoholiserad pappa som slog hennes mamma hamnade hon på ungdomshemmet Vemyra för vård och där tog en anställd sig an henne.

– Det började med att han blev som en pappa för mej. Vi lärde känna varandra genom jourtider på nätterna, om jag skar mig så kom han. Sedan fick vi mer tid för varandra på dagarna och vi började få rutiner med en timme på morgonen själva och en timme varje eftermiddag själv. Å det var ju mer än vad han gav någon annan.

Men relationen stannar inte vid det. Mannen börjar ta med henne på egna utflykter.

Vi åkte till hans stuga, vi åkte upp på Hallstaberget. Vi badade å sen började vi ha oralsex men vi hade aldrig samlag så för det tyckte han kändes konstigt.

Ni hade en sexuell relation under tiden du var på Vemyra?

– Ja.  

Det handlar alltså om en anställd som jobbar på ett hem där flickor mellan 13 och 20 år vårdas för svåra psykosociala problem. Faktum är att flera på hemmet slog larm hos ledningen om att de tyckta att den anställde och Maria tillbringade för mycket tid ensamma.

– Dom gick upp och pratade med honom för att dom tycket att vår relation var märklig.

Men den fick fortsätta?

– Ja det blev paus ett tag då, men det var bara några veckor, sedan fick vi va själva igen.

Så här sa institutionschef Stefan Hasselborg till SVT Mittnytt när det hela uppdagades.

– Det är djupt olyckligt, näst intill en katastrof. Det är bara förlorare i en sån här händelse. Vi signalerar ju ständigt att vi ska ge dom här ungdomarna skydd och trygghet och uppenbarligen är det så att vi har brustit i det.

Maria skrevs ut från Vemyra för drygt ett år sedan.  Hon har sedan dess gått hos en psykolog och det var han som slutligen i höstas gjorde en polisanmälan mot den anställde för sexuellt utnyttjande. Mannen valde då att säga upp sig. Han har erkänt att de haft en relation men hävdar att det skett efter det att Maria lämnat behandlingshemmet Vemyra.

Men det stannar inte där. Under senare tid har mannen uppträtt alltmer hotfullt mot Maria och han ska till och med hotat med att döda henne. Det har gjort att han nu även är misstänkt för olaga hot och övergrepp i rättssak och Maria tvingas just nu att bo på skyddat boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vemyra ungdomshem

Mer i ämnet