Reaktionerna på att Mittuniversitetet väljer att ”pausa” barnmorskeutbildningen har gett många reaktioner. Marju Dahmoun, länsverksamhetschef vid kvinnokliniken i Landstinget Västernorrland säger att man nu får vända sig till Umeå för att hitta utbildade barnmorskor.

Marju Dahmoun: ”Jag är ledsen och besviken över beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Mittuniversitetet väljer att ”pausa” barnmorskeutbildningen har gett många reaktioner. Marju Dahmoun, länsverksamhetschef vid kvinnokliniken i Landstinget Västernorrland säger att man nu får vända sig till Umeå för att hitta utbildade barnmorskor.

– Det här ger direkt konsekvenser för rekryteringen. Vi har behov för 30 barnmorskor de närmaste fem åren. Och det gäller hela länet, öppenvården, mödravården och förlossningsvården, säger Marju Dahmoun, länsverksamhetschef vid kvinnokliniken i Landstinget Västernorrland.

– Vi har ju precis börjat komma igång med att kunna erbjuda betald utbildning till sjuksköterskorna så att dom kan utbilda sig till ny legitimation som barnmorskor. Det är en krävande och bra utbildning vi har i Sundsvall och nu får jag höra att den ställs in vilket gör mig mycket ledsen och besviken.

Kris för vårdutbildningar på Miun

– Jag vet inte varför man väljer att göra så här. Vi har ju bra samarbete med landstinget. Vi erbjuder betald utbildning och praktik och är en bra samarbetspartner som vi varit i flera år. Vi har en professorskompetens på lärarsidan dessutom.

– Jag hade ju helst velat att den här utbildningen hade fortsatt. Nu får vi börja tänka på andra alternativ där Umeå universitet är det som först kommer upp, avslutar Marju Dahmoun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris för vårdutbildningar på Miun

Mer i ämnet