Martin Hanell dök ner och räddade flickan som satt fast i den upp och nervända segelbåten. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Martin räddade flicka instängd i kantrad båt

Uppdaterad
Publicerad

Martin Hanell hade precis varit ute och tränat i söndags när hans telefon ringde. En stund senare låg han under vattenytan i en kapsejsad segelbåt för att försöka rädda en instängd flicka.

 LÄS MER: Flicka fastnade under kapsejsad båt – fem personer till sjukhus

Martin Hanell är en av 30 ideella sjöräddare i Örnsköldsvik. I hela landet har Svenska sjöräddningssällskapet 70 räddningsstationer och fler än 200 räddningsbåtar. Föreningen startade 1907 efter några svåra stormar och hette då Svenska sällskapet för räddning af skeppsbrutne. Var tredje vecka har Martin och hans kamrater jour i räddningsstationen men den här söndagen var Martin ledig.

– Befälhavaren på räddningsbåten ringde och frågade om jag hade mina ordning på mina dykgrejer. Som tur var låg de packade i bilen så jag åkte i ilfart för att möta helikoptern som landat i Köpmanholmen, säger Martin Hanell.

Snabbt i vattnet

Martin vinschades ner från helikoptern och hamnade i räddningstjänstens båt där han bytte om.

– Jag tror att det är mitt snabbaste ombyte någonsin så jag var nere i vattnet ganska omgående. Sen tog jag mig fram till båten och under den för att få en överblick om hur det såg ut där under och för att se om det fanns några risker med att ta sig in.

Martin simmade in i båten och lyckades lokalisera och ta kontakt flickan efter en stund. Därefter gav han flickan en mask och regulator att andas med.

– Medan hon vande sig att andas genom regulatorn försökte jag bara visa mänsklig närhet och visa att vi fanns där för henne.

Satt fast i lina

När Martin försökte få ut flickan upptäckte han att en lina satt fast runt hennes mage.

– Jag fick lirka en liten stund innan jag lyckade skära av linan. Efter det flöt det bara på tills vi fick ut henne.

Vad kände du när hon kom upp över ytan?

– Det var en obeskrivlig känsla av lättnad. Det var en helt fantastisk känsla. Egentligen går det inte att beskriva hur jag kände. Det var en otrolig lättnad helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.