Det är fortfarande många som väljer bort den bruna tunnan. Foto: SVT

Matavfall eldades felaktigt upp

Uppdaterad
Publicerad

En sopbil i Sundsvall har sedan årsskiftet inte sorterat ut matavfall vid hämtning. I stället för att bli biogas har avfallet eldats upp i Korstaverket.

MittSverige Vatten och Avfall anlitar en entreprenör som med tolv sopbilar hämtar upp avfall. Men en av dem har inte fungerat som den ska sedan årsskiftet. I stället för att sortera ut matavfallet i de bruna tunnorna för omvandling till biogas har avfallet eldats upp och använts till fjärrvärme. 

Enligt uppgifter till P4 Västernorrland ska det ha varit fel på den lyftarm som ska tömma tunnan i sopbilen. Hur mycket avfall som Sundsvallsborna stått och sorterat i onödan vet man inte men det rör sig i alla fall om tiotals ton.

Händelsen utreds

– Det är oerhört tråkigt. Vi hoppas att vi trots denna händelse kan behålla kundernas förtroende för källsorteringen och de fortsätter att sortera ut sitt matavfall, säger Jonas Strandberg, affärsområdeschef för Avfall och återvinning på MittSverige Vatten & Avfall, i ett pressmeddelande.

Man ska nu utreda varför den trasiga bilen fortsatte att användas av entreprenören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.