Läkarnas larm om missförhållanden fick effekt menar Mats Åström, läkare på Sollefteå sjukhus. Foto: SVT, privat

Läkaren: ”IVOs beslut en seger för patienterna i Ådalen”

Uppdaterad
Publicerad

En av de som slog larm till IVO var Mats Åström, narkosläkare i Sollefteå. Han är nöjd med IVOs kravlista som bland annat säger att patienter ska kunna direktinläggas på andra sjukhus efter bedömning i Sollefteå.

De krav som IVO ställer på Region Västernorrland efter inspektionen av patientsäkerheten vid Sollefteå sjukhus, visar att patienterna, efter nedläggningen av akutortopedin och -kirurgin, inte fått bästa möjliga omhändertagande. Det beror bland annat på att ambulanspersonalen inte haft tillräckligt stöd och riktlinjer för att bedöma vart patienterna ska föras. Något som IVO nu kräver måste säkerställas.

IVO anser också att patienter från Sollefteå ska kunna direktinläggas på andra sjukhus efter att ha bedömts av vårdpersonal i Sollefteå så att patienterna kan få snabbare vård.

Patienterna i Ådalen

Mats Åström ser IVOs beslut som att inspektören verkligen lyssnat på och tagit personalen på allvar, när de pekat på de problem nedskärningarna medfört för patienterna.

– Vi vill förbättra vården för patienterna i Ådalen och det har vi lyckats med nu, säger han.

Bättre koll på patientsäkerheten

Regionledningen måste också vara tydlig med vilket mandat ambulanspersonalen ska ha gällande vart patienterna ska transporteras, poängterar IVO. Man bör också undersöka möjligheten att använda kirurgkompetensen på Sollefteå sjukhus för bedömning av patienterna.

Ytterligare krävs att Region Västernorrland bedömer patientsäkerhetsläget utifrån de vårdskador som anmäls för att kunna följa upp att åtgärderna som vidtagits fått effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.