Författaren Mats Jonsson läser ut sin bok ”Blod i gruset”. Foto: Hans Lindblom/SVT

Mats Jonsson skrev ungdomsbok om dödsskjutningarna i Lunde

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det på dagen 90 år sedan flera tusen människor tågade från Folkets hus i Frånö mot Lunde för att demonstrera mot strejkbrytarna. Det slutade med att fyra demonstranter och en åskådare, en ung kvinna, sköts till döds av militären.

Hör författaren Mats Jonsson läsa ur sin bok ”Blod i gruset” i klippet.

Mats Jonsson som är uppvuxen i Bollstabruk är mest känd för sina självbiografiska serieböcker.

2019 gav han ut ungdomsromanen ”Blod i gruset” som liksom flera av hans tidigare serieböcker handlar om honom själv. I boken får 11-årige Mats en skoluppgift. Han ska intervjua och skriva om någon som levt förr i tiden.

Inga krisgrupper

Berättelsen utspelar sig i Stensätter, Bollstabruk och leder den unge Mats in i den konflikt som uppstod 1931. Strejken som ledde fram till dödsskjutningarna i Lunde. En händelse som trots att 50 år har gått i boken fortfarande är ett kliande sår.

– Jag tänkte i ganska många år på vad som hände med alla människor som var med om den här massakern och sedan bara gick hem. Tusentals människor under en tid då det inte fanns krisgrupper. Det var snarare bara att bita ihop för dem.

”Händelsen lever kvar”

Mats Jonsson menar att händelsen fortfarande lever kvar i bygden generationer senare.

– Det är lite därför som jag skrev den här boken. Tanken på hur den här händelsen lever kvar. Det kanske får konsekvenser till och med att när alla inblandade är borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.