Gertie Gladnikoff, själv sjuk i ME, är bedrövad över det misstänkta dråpet i Nordingrå. Foto: Fredrik Israelsson

”Självmord och dödshjälp förekommer”

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen i Nordingråtrakten i förra veckan där en 62-årig man är häktad misstänkt för dråp på sin ME-sjuka fru är bara ett av flera fall där sjukdomen ME finns med i bilden i samband med både självmord och dödshjälp.

Det var sent i onsdags kväll i förra veckan som polisen larmades till en mindre by i Kramfors kommun efter att en kvinna avlidit och kvinnans 62-årige man häktades i fredags misstänkt för dråp. Kvinnan var svårt sjuk i ME, kroniskt trötthetssyndrom och åklagaren Stina Sjöqvist ger bilden av någon form av dödshjälp.

– Hon har haft en sjukdom som har gjort att man ville avsluta hennes liv, säger hon.

Misstänkt dråp i Nordingrå

Assisterade självmord

Gertie Gladnikoff är själv drabbad av ME och har jobbat som patientföreträdare åt ME-sjuka och representerar föreningen för ME-patienter i norra Sverige. Hon kan bekräfta att både självmord och dödshjälp är något som förekommer bland svårt ME-sjuka.

– Det har inträffat flera dödsfall, bara under det senaste året är det två av våra medlemmar som har fått assisterade självmord i Schweiz och vi vet att flera lämnat avskedsbrev, berättar hon.

Bad om hjälp – fick nej

Gertie Gladnikoff menar att de ME-patienter som på olika sätt valt att avsluta sina liv kunnat räddas om samhället ställt upp bättre. I det aktuella fallet sökte paret i flera omgångar hjälp med både stöd, service och bostadsanpassning hos Kramfors kommun men ärendena avslogs av förvaltningsrätten.

– Kramfors kommun har ett mycket tungt ansvar och det har förvaltningsrätten också som inte satt sig in i vad den här sjukdomen innebär, anser Gertie Gladnikoff som menar att amerikanska hälsovårdsmyndigheter fastslagit att ME genomsnittligt medför lika svåra funktionshinder som MS, AIDS och cancer under pågående behandling. Men Kramfors kommun tillbakavisar kritiken.

– Överklagandena har avslagits och det tyder på att vi tolkat lagar och regler på ett riktigt sätt, säger chefen för välfärdsförvaltningen, Inger Bergström.

Finns det anledning till eftertanke efter det som hänt?

– Vi tycker att vi gjort det vi kan i det här ärendet.

Gertie Gladnikoff är bedrövad över hur fallet i Nordingråtrakten utvecklats.

– Jag blir så ledsen, jag blir helt förtvivlad och har knappt kunnat sova inatt när jag fick veta att det här rörde sig om en ME-sjuk person, säger hon.

Fakta ME/CFS

ME/CFS klassas som en neurologisk sjukdom av WHO och benämns ofta som neuroimmunologisk. Det är en komplex multisystemsjukdom där nervsystem, immunförsvar och energiproduktion är påverkade.

ME/CFS drabbar 0,1-0,4 % av befolkningen, vilket motsvarar 10 000-40 000 i Sverige.

Diagnosen ställs enligt Kanadakriterierna. Det karaktäristiska för sjukdomen är en nytillkommen och påtaglig funktionsnedsättande energibrist samt ansträngningsutlöst försämring (Post-Exertional Malaise, PEM). PEM innebär att tillståndet förvärras efter både fysisk och mental aktivitet som överskrider kroppens individuella toleransnivå och kan leda till långvarig försämring. Vanliga betydande symptom som den ME-sjuke därtill lever med är influensasymptom med febermående, huvud- och muskelvärk, minnes- och koncentrationssvårigheter, intryckskänslighet samt ortostatisk intolerans.

ME/CFS förekommer i olika svårighetsgrad av funktions- och aktivitetsnedsättning. Cirka 25 % av patienterna är bundna till sina hem eller sängliggande. Sjukdomen räknas som kronisk då endast få återfår sin tidigare funktionsförmåga. Barn och ungdomar har i allmänhet bättre prognos. Biomedicinsk forskning ger hopp om framtida effektiva behandlingar.

Källa: RME

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt dråp i Nordingrå

Mer i ämnet