Rakt på nosen blev Teddy biten av huggormen. Då reagerade matte Ingegerd Nordin snabbt och lyfte upp honom och åkte till veterinären. Foto: Josefin Peciva/SVT, Per-Erik Ström/SVT

Hunden Teddy blev biten av en huggorm – högsäsong för ormbitna husdjur

Publicerad

När solen tittar fram och värmen kommer så dyker även ormarna upp. Har man då en nyfiken hund eller katt så kan det gå illa, i alla fall för hunden.

Ingegerd Nordin från Söråker var ute och gick med sin hund Teddy, när han plötsligt hoppade till. På grusvägen låg en huggorm och solade och Teddy hade blivit lite för närgången.

 – Teddy skrek till och då stampade jag i backen och huggormen for iväg. Sedan bar jag hem Teddy och då jag såg två små hål på nosen och det kom upp blod där, berättar Ingegerd Nordin.

Antiserum och vila

Efter ett besök hos veterinären där Teddy fick antiserum mot ormbettet, skickades han hem med en lite svullen nos och rekommendationen att han ska ta det lugnt i två veckor.

Extra lager

 – Vi har tagit hem ett extra stort lager antiserum i sommar, kopplat till att vi ser en risk för att vi kommer att behöva ta emot djur från andra delar av landet. Det är ju väldigt många enheter som stänger så vi ser till att vi har resurser ifall att det krävs, berättar Maria Karlsson, veterinär på Djursjukhuset i Sundsvall.

Hör Ingegerd berätta om Teddys möte med huggormen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.