Foto: SVT

Medicinavdelning fortsatt stängd på Sollefteå sjukhus

Publicerad

Med kort varsel meddelar ansvariga länsverksamhetschefer att medicinavdelning 17 på Sollefteå sjukhus stängs från och med i dag tisdag 13 augusti fram till 22 september. Patienterna flyttas till avdelning 16.
– Det är uppenbarligen förberedelse för en permanent neddragning, säger Pia Lundin (SJVP), regionråd i opposition.

Under sommaren har en av medicinavdelningarna på Sollefteå sjukhus hållit stängt som planerat. Strax innan den stängda avdelningen skulle öppna meddelade länsverksamhetscheferna onsdagen förra veckan att avdelning 17 ska stängas fram till slutet av september. De anställda blev tagna på sängen och många har ännu inte kommit tillbaka från sina semestrar.

Pia Lundin (SJVP) tycker att det är märkligt.

– Schemat var klart och personal rekryterad fram till 29 september, påstår hon.

I underlaget till de fackliga organisationerna uppges skälen bakom stängningen vara bristande patientsäkerhet, rekryteringssvårigheter och krav på minskat stafettberoende.

Pia Lundin (SJVP), oppositionsråd i regionen, menar att de problemen omöjligt kan vara lösta till i slutet av september.

Lokalerna justeras

Brådskan och det faktum att Landstingsfastigheter redan involverats för att justera lokalerna så att avdelning 16 kan ta emot fler patienter, är ett oroande tecken menar hon.

– Det här är uppenbarligen förberedelser för en permanent neddragning av medicin i Sollefteå, säger hon.

I ett pressmeddelande riktar Pia Lundin kritik mot länskliniksystemet som hon menar leder till  tjänstemannavälde.

– Det här illustrerar verkligen att det i Region Västernorrland inte finns något samband mellan politisk propaganda och de tjänstemannabeslut som i själva verket styr vården.

SVT söker de ansvariga länsverksamhetscheferna Maria Bäckman och Karin Dunberg Smeds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer