Sist besökte Melodifestivalen Fjällräven Center 2014. Då gick Alcazar och Anton Ewald direkt till final. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Melodifestivalen tillbaka till Örnsköldsvik

Publicerad

Nu står det klart att den norrländska värden för Melodifestivalen 2018 blir Örnsköldsvik. Den fjärde deltävlingen kommer att hållas i Fjällräven Center och kommer kosta kommunen en miljon kronor.

För 15 år sedan införde Melodifestivalen de olika deltävlingarna och redan då var tävlingen på besök i Västernorrland. Både 2002 och 2003 hölls deltävlingar i Sundsvall.

Örnsköldsvik har stått som en av värdstäderna för Melodifestivalen tre gånger de senaste 10 åren: 2007, 2010 och 2014. Nu blir man värd för tävlingar även 2018.

– Vi ser fram emot att möta våra tittare i arenor från Skåne till Ångermanland, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen på SVT i ett pressmeddelande.

Turnén inleds i Karlstad den 3 februari och kommer till Örnsköldsvik och Fjällräven Center den 24 februari.

Kommunalrådet Glenn Nordlund (S) uppskattar att Örnsköldsvik återigen är värd för Melodifestivalen. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Kostar kommunen en miljon

– Vi satsar ungefär en miljon av skattepengarna på det här arrangemanget, säger Glenn Nordlund (S), kommunalråd i Örnsköldsvik.

Men det är det värt tycker han och pekar på de inkomster som kommer in via hotell och hela besöksnäringen. För Örnsköldsvik är Melodifestivalen ett plus, slår han fast. Säkert välbehövliga intäkter för den stora arenan i staden när inte längre hockeylaget Modo inte längre mäktar dra stora åskådarskaror.

Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen i år igen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hur mycket TV-licenspengar som satsas på Ö-vik  – och resten av det stora Melodifestivalarrangemanget är svårt att veta.

– Vi kommenterar aldrig sådana uppgifter, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen på fråga från SVT Västernorrland.

Hon berättar att runt 150 SVT-medarbetare krävs för att klara deltävlingarna i Örnsköldsvik och på andra orter, och totalt är det runt 500 personer som kommer att jobba med festivalen varje vecka.

Vinner över Sundsvall

Dags igen 2018 – fjärde gången för Örnsköldsvik på dryga 10 år. Att jämföra med Sundsvall som hade en deltävling senast 2011.
Vad gör Övik så mycket bättre än Sundsvall, kan man undra.

– Jag vet inte om vi är så mycket bättre men vi tycker att det är väldigt kul att ha tävlingen här, säger Glenn Nordlund.

LÄS OCKSÅ: Örnsköldsvik Eurovision-kandidat 2016

När det gäller avgörandet om vilka städer som får chansen att arrangera deltävlningar så har konsertarrangören Live Nation en nyckelroll i urvalet. Kommuner hör av sig till oss, och sen gör vi en bedömning, berättar Jamie Perry på Live Nation.

Det slutliga beslut tas dock av Sveriges Televison, understryker Perry.

Värdstäder för Melodifestivalen 2018

Visa

Deltävling 1 – Karlstad, Löfbergs Arena 3 februari

Deltävling 2 – Göteborg, Scandinavium 10 februari

Deltävling 3 – Malmö, Malmö Arena 17 februari

Deltävling 4 – Örnsköldsvik, Fjällräven Center 24 februari

Andra chansen – Kristianstad Arena 3 mars

Final – Stockholm, Friends Arena 10 mars

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer