Mer kritik mot Vemyra

Uppdaterad
Publicerad

Vemyra granskas nu efter uppgifterna om sexuella övergrepp men det statliga ungdomshemmet har fått kritik tidigare. Men redan i våras slog Socialstyrelsen ner mot journalföringen på Vemyra.

Det handlar om brister som äventyrar patientsäkerheten för de intagna ungdomarna. I tillsynsprotokollet från i juni i år står det att verksamheten bedöms ha omfattande brister i hälso och sjukvårdsdokumentationen. Det fanns också brister i vårdplaneringen mellan Vemyra och andra vårdgivare.

Rörigt och ostrukturerat

– Det vi fann var en del ostrukturerade och röriga patientjournaler. Det brast i dokumentation av ungdomarnas diagnoser och sjukdomshistorik, säger Gudrun Åkerberg-Lindberg vid Socialstyrelsens tillsynsenhet.

Kritiken är allvarlig eftersom det rör trasiga ungdomar som hamnat på Vemyra när inget annat hjälpt. Många har missbruk i bakgrunden, de kommer från splittrade familjer och har ofta slussats mellan olika institutioner.

Sista chansen

I den vårdkedjan kommer Vemyra in som en sista etapp. Det är där ungdomarna hamnar om inget annat hjälper. Många är placerade med stöd av LVU som innebär att samhället kan låsa in dem som sista utväg.

Gudrun Åkerberg-Lindberg menar att man måste ställa stora krav på institutioner som Vemyra. De drivs av staten som tar på sig ett stort ansvar för de barn som omhändertas. Hon är insatt i den miljöterapi som bedrivs på Vemyra och som syftar till att skapa hemlika förhållanden för ungdomar som aldrig haft ett hem.

Det handlar ofta om grundläggande träning i vardagssysslor som hygien, matlagning, städning och social samvaro. Närheten mellan personal och intagna ungdomar är centralt i terapin, men det ställer stora krav på en balans i relationen mellan vuxen och barn.

Lex Sarah

Hon vill inte kommentera uppgifterna om sexuella övergrepp. Statens Institutionsstyrelse, SIS, som driver Vemyra håller på att förbereda en Lex Sarah anmälan och Socialstyrelsen vill inte föregripa den utredning som ska genomföras till följd av den. Däremot kommenterar hon behovet av trygghet på institutioner som Vemyra.

– Det är mycket viktigt. Personalen på behandlingshem som Vemyra måste visa att de står för trygghet och tillit. Det är oerhört viktigt. Den vuxne är kanske den enda ansvarstagande person som dom här ungdomarna mött i livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vemyra ungdomshem

Mer i ämnet