Regeringen vill ha mer mat från Västernorrland

Landstinget Västernorrland får två miljoner kronor för att utveckla livsmedelsproduktionen. Fler företag inom livsmedelsbranschen kan öka värdet av livsmedelsproduktionen i länet med 30 procent.

Västernorrland var först ut med att utveckla en nationell livsmedelsstrategi. Nu får länet vara med att dela på 42 miljoner som regeringen anslagit till att utveckla livsmedelskedjan.

Landstinget har det regionala utvecklingsansvaret i länet och målet är att värdet på livsmedelsproduktionen ska öka med 30 procent under de kommande sju åren. Men då krävs fler företag inom livsmedelsbranschen:

– Västernorrlands livsmedelsstrategi visar att Västernorrland har potential att öka värdet på livsmedelsproduktionen med 30 procent till år 2025. Det kräver höjd företagarkompetens och affärsmässighet, att utveckla mer av kunskapsutbyte mellan producenter och att utveckla lokal och regional förädlingsindustri, säger landstingets utvecklingschef Maria Lidgren.

Arbetet ska genomföras i samarbete med LRF, jordbrukarnas organisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer