Foto: SVT

Metsä planerar miljardinvestering i Husum

Publicerad

Företaget Metsä Board har planer på stora investeringar för att förnya massabruket i Husum. Fabriken ska bli effektivare och miljövänligare. Och den byggs för att hålla länge.

I ganska precis hundra år har massabruket funnits i Husum. Under de åren har det byggts ut och byggts om i omgångar. Nu vill ägarna Metsä genomföra en förstudie för att bygga ett helt nytt bruk. Om investeringen genomförs handlar det om stora summor, tre miljarder kronor.

Olov Winblad von Walter, företagets platschef i Husum, är mycket glad idag.

– Absolut, det här är jätteroligt, det är ett bra signalvärde från ägarna till investerarna, säger Winblad.

Flera steg

Företagets plan är att stegvis förnya Husums massabruk. I första steget kommer de två existerande gamla sodapannorna att ersättas med en ny sodapanna och de gamla turbinerna att ersättas med en ny turbin.

Under 2020-talet väntar nästa steg. De bägge befintliga fiberlinjerna ska ersättas av en ny.

Ska producera mer el

En modern sodapanna innebär att bruket kan minska sina energikostnader. Mängden elektricitet fabriken genererar av förnybar biomassa kommer att fördubblas. Bruket kommer därmed att själva producera 80 procent av den el som behövs för att driva fabriken. Användningen av fossil olja kommer att minska med cirka 5 000 ton per år, ett steg mot en fossilfri produktion.

– Vi är ju välsignade med en förnybar råvara. Med rätt teknik kan vi producera den energi vi behöver själva, säger Winblad.

Bygger för framtiden

Byggandet kommer inte att starta direkt, först väntar tillståndsprocesser och anbudsförfaranden. Själva investeringsbeslutet kommer att tas tidigast i slutet av året.

Om planerna går i lås menar Olov Winblad att det blir en hörnsten, en garant för att företaget ska kunna bygga vidare i framtiden. Hans förhoppning är att bygga en ny fabrik som kan stå i ytterligare hundra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.