Migrationsverkets jurist Carl Bexelius förklarar hur myndigheten ser på Barnkonventionen. Foto: SVT/Migrationsverket

Migrationsverket: ”Att vara barn är inte ett kriterium för uppehållstillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Den utvisningshotade familjen Hoang i Sundsvall hoppades att Barnkonventionen skulle öka deras chans att få uppehållstillstånd.

Men trots att FN:s barnkonvention sedan årsskiftet är lag har den hittills haft liten påverkan på Migrationsverkets beslut. Det säger Migrationsverkets jurist Carl Bexelius. Den tillfälliga utlänningslagen har dessutom drabbat barnen märkbart.

Familjen Hoang riskerar splittras eftersom föräldrarna ska utvisas till sina respektive hemländer. Hotet om utvisning påverkar de tre barnen, 12, 9 och 2 år gamla. De är födda i Sverige och har ingen anknytning till föräldrarnas hemländer.

I sin senaste ansöka åberopade familjen Barnkonventionen, men det blev avslag ännu en gång.

Barnen skrev långa brev till Migrationsverket

Barnkonventionen säger bland annat att myndigheter vid sina beslut ska se till barnets bästa, barnet ska få komma till tals och barn ska inte skiljas från sina föräldrar.

Både Heather och Evelina skrev långa brev till Migrationsverket som bilaga till ansökan, men det hjälpte inte.

Juristen välkomnar ny utredning

Carl Bexelius, jurist vid Migrationsverket kan inte påminna sig att barnkonventionen hittills, ändrat något av myndighetens beslut. Men han välkomnar den utredning av hur svensk lagstiftning stämmer överens med Barnkonventionen. Utredningen ska vara klar i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.