ABF kontaktade Migrationsverket först efter ett halvår – och då för att media började ringa om.

Migrationsverket: Vi har inte efterfrågat upplysningar om asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juni förra året skickades upplysningar om två asylärenden till Migrationsverket – avsändare var en man anställd av ABF  i länet för att jobba med asylfrågor.  Var det det mannens eget initiativ eller var det på uppdrag från någon handläggare? Migrationsverkets ståndpunkt har hela tiden varit tydlig; vi har inte begärt att få asylinformation, säger man där.

Tipset från ABF-mannen finns svart på vitt, men när SVT intervjuar mannen villl vi veta om det var Migrationsverket som efterfrågade uppgiter, eller om mannen agerat på eget bevåg.

”Är det Migrationsverket som bett dig lämna tips?
– Jag kan inte svara på det sättet, svarar han, och glider på svaret. 

Ingen intervju med Migrationsverket

Vi har bett Migrationsverket om en kommentar, men de väljer att bara svara skriftligt.

”Informationen skickades in av personen, det har inte varit efterfrågat av oss, enskilda tjänstemän tar inte sådant initiativ” skriver Migrationsverkets pressekretare till SVT.

Men hon lägger till; ”Som andra myndigheter kan vi ta emot tips från allmänheten”, och beskriver att informationen har tillförts ärendet.
”Ett av underlagen var tipset från den här personen”.

ABF kontaktade Migrationsverket – efter ett halvår

En märklig omständighet, en bland många i det här fallet, är att ABF-chefen Gitte Funk kontaktade Migrationsverket först ett halvår efter att tipsaren stängts av och polisanmälts.

”Jag kontaktade er inte då ( juli 2020, vår anm), det borde jag ha gjort, och redan då tagit starkt avstånd till agerandet!”, skriver ABF-chefen den 29:e januari i år.

Hon anger själv skälet till att hon till slut bestämt sig för att kontakta Migrationsverket;
media har börjat ringa i fallet med den ABF-anställde.
 
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer