Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anne Telander, verksamhetschef på Barnkliniken visade upp avdelningen för riksdagsledamöterna Anders W Jonsson och Anne-Li Sjölund.

Miljardstöd för att få bort sjukhusens överbeläggningar – utspel från Centerpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Platsbrist är ett problem över hela landet, även om det är värre i Sundsvall än på andra ställen. Det sa Anders W Jonsson (C), talesperson för vårdfrågor när han besökte Sundsvalls sjukhus idag.

Nu vill hans parti införa en ”platsmiljard” för att förmå regionerna att ta tag i problemen.

”Västernorrland har ju en väldigt bekymmersam situation” konstaterade Anders W Jonsson, läkare och riksdagsman, när han idag besökte barnkliniken på Sundsvalls sjukhus under sin valturné.  Jonsson är centerpartiets talesperson i vårdfrågor.

– Platsbrist och överbeläggningar, det ser vi idag på alla sjukhus i Sverige även om det är värre här än på andra ställen, säger Jonsson.

Vuxna patienter – på barnavdelningen

Så hur vill ni hantera frågan?

– Vi måste få till fler vårdplatser, det är orimligt att man exempelvis vårdar vuxna på en barnklinik som man tvingas göra här.

Centern vill se det man kallar en ”platsmiljard” för att stimulera regionerna att undvika överbeläggningar.

Budskapet är ”se nu till att hålla beläggningen på 90 procent eller under, då får ni ett statsbidrag”, förklarar Jonsson modellen.

Personalbrist grunden

Det handlar inte om brist på rum och sängar, det handlar om brist på personal, menar Johansson och vill se en rad åtgärder för att göra vårdyrken mer attraktivta.

Men stimulansstöd som den platsmiljard ni föreslår, blir det inte att hantera symptomen men inte orsaken till problemen?

– Den här typen av statsbidrag har en enda effekt, och det är fokusera på det här problemet ute i regionerna.

– Sedan löser det i sig inte grundproblemet, där krävs det andra åtgärder säger Anders W Johansson och lyfter tanken på att lagstifta om rätt till fortbildning, och skapa möjligheter till karriärutveckling för undersköterskor eller sjuksköterskor.

Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson för centern, flankerad av partiets två toppnamn i regionen, Sanna Jonsson och Jonny Lundin. Foto: Pierre Ragnehag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer