Miljöaktivister hindrar SCA från att fortsätta avverkningen i Harrsjöskogen på gränsen mellan Jämtland och Västernorrland. Foto: Greenpeace

Miljöaktivister stoppade skogsmaskinerna

Uppdaterad
Publicerad

Greenpeace stoppade på fredagen en skogsavverkning i Harrsjöskogen mellan Ånge och Bräcke. Miljöaktivisterna vill skydda rödlistade och fridlysta arter på området.

Fortfarande finns det möjlighet att rädda några av de rödlistade arter som Greenpeace kartlagt i området, men tiden håller på att rinna ut. SCAs skogmaskiner kommer allt närmare, men under fredagen stoppade SCA arbetet.

– Det stämmer att vi har avbrutit avverkningsarbetet. Vi kommer att titta på avverkningen tillsammans med Greenpeace så fort tillfälle ges, säger Björn Lyngfelt, pressinformatör på SCA till SVT Nyheter Jämtland.

Viktig för framtiden

– Den här skogen är en av de få riktiga skogar som finns kvar i Sverige. Den måste skyddas. SCA måste sluta avverka i skogar som spelar en avgörande roll för vår framtid, säger Lina Burnelius Greenpeace.

Dagens aktion är en del i Greenpeaces internationella kampanj för att skydda det norra skogsbältet från Ryssland via Sverige och Finland till Kanada.

Tidigare i höst blockerade Greenpeace infarten till Östrands massafabrik som en protest mot avverkningen av värdefull skog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer