Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det vore förödande” – hör fastighetsägare och Anders Bergman på Statkraft om miljöanpassningen. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Miljöanpassning oroar boende i Alby i Ånge: ”Då ställer vi oss på barrikaderna”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöanpassningen av vattenkraften innebär förändringar i landskapet. I Alby i Ånge kommun befarar ortsbefolkningen att miljöanpassningen ska förstöra miljön och väcker starka känslor.

– River de dammarna ställer vi oss på barrikaderna, säger fastighetsägaren Jan Filipsson.

Miljöanpassningen som ska göras i alla reglerade svenska vattendrag ska förbättra situationen för livet i vattnet, men kan samtidigt innebära att dammar rivs ut. I Alby i Ånge kommun har planerna väckt starka känslor.

– Det vore förödande, säger Jan Lindquist som bosatt sig vid en av dammarna för att bo nära vattnet.

Fri passage

River man dammarna vid Alby blir det fri passage i vattnet för fisk och andra vattenlevande arter, men samtidigt försvinner de vattenytor som funnits i hundra år. Sjöbottnen blir torrlagd och det vattenflöde som inte går i kraftverkstunnlar kommer att leta sig fram som en liten å.

– Min fastighet blir förstörd, konstaterar Jan Filipsson som har en fastighet med strandtomt vid en av dammarna.

Kraftbolag och myndigheter på plats

Nyligen var kraftintressenter och myndigheter på plats i Alby för att se hur miljöanpassningen kan göras utan att produktionen av elkraft påverkas nämnvärt.

– Något måste vi göra, konstaterar Anders Bergman på Statkraft.

Vill att dammarna rivs

En rivning skulle göra att kraftbolaget slipper underhållskostnader för dammarna och på länsstyrelsen i Västernorrland ser man ser gärna att dammar rivs.

Länsstyrelsens uppfattning är samtidigt att miljöprövningen ska göras för miljön och ta hänsyn till allmänna miljöintressen medan enskilda intressen är underordnade.

Omlöp alternativ till rivning

– Men det kanske finns andra lösningar än rivning, menar fastighetsägarna som hellre ser att man bygger så kallade omlöp.

Så här fungerar ett omlöp:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ett omlöp är ett alternativ till rivning och innebär att vatten leds förbi dammen så vattenlevande arter kan röra sig i systemet samtidigt som vattenytan blir kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.