Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Biologen Jens Löfgren och miljöinspektören Lena Thornberg besökte den kritiserade vindkraftparken under torsdagen Foto: Fredrik Israelsson

Miljökontoret: ”Så här ska det inte se ut”

Publicerad

Idag besökte personal från miljökontoret i Sundsvall den kritiserade vindkraftparken vid Nylandsbergen och kunde visa de arbeten som nu medfört såväl polisanmälan som omedelbara åtgärder. – Så här ska det inte se ut, konstaterade kommunbiologen Jens Löfgren.

Vindkraftparken vid Nylandsbergen ligger på hög höjd och i det aktuella området råder vinter. Men trots snö och is kunde biologen Jens Löfgren och miljöinspektören Lena Thornberg visa en del av de miljöproblem som uppstått när vindkraftparken uppförts.

Jens Löfgren konstaterade att bottnen i en bäck var täckt av slam och att trummor under vägar utgör vandringshinder för fisk och andra arter.

– Så här ska det inte se ut, menade han och undrade samtidigt om det beror på okunskap eller om det finns andra förklaringar.

Allvarliga brister

Totalt sett finns stora brister som kommunen ser som ytterst allvarliga.

– Vi anser att verksamhetsutövaren inte har bedrivit verksamheten enligt tillståndet, sa Lena Thornberg.

Jens Löfgren menar att det som skett bitvis måste betecknas som skövling.

– Ja, det tycker jag att det är på några ställen som vi tittat till under hösten.

Företaget polisanmält

Idag polisanmälde Sundsvalls kommun det aktuella bolaget Eolus Vind AB som tidigare fått krav på sig att åtgärda problemen innan årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer