Foto: Fredrik Sandberg, TT

Miljoner satsas på säkrare elnät

Publicerad

Nu investerar Vattenfall mångmiljonbelopp för att göra Örnsköldviks elnät säkrare.

Elnätskunder i  Örnsköldsvik drabbas ofta av elavbrott. Men just nu satsar Vattenfall Eldistribution pengar på att förbättra elleveranserna i området. Fram till 2023 investeras cirka 340 miljoner kronor.

– Där finns mycket gamla, oisolerade ledningar som ofta går i skogspartier, vilket gör ledningarna sårbara men också ger långa tider för felsökning, inte minst vintertid. Nu bygger vi ny, isolerad luftledning och drar dessutom ledningarna utefter vägarna så att de är lättare att komma åt. På vissa sträckor gräver vi också ner kabel i marken ledningssträckor, säger Daniel Fryckman, projektledare vid Vattenfall Eldistribution i ett pressmeddelande.

Ett exempel där investeringar görs är sträckan mellan Myckelgensjö och Sunnersta, där ska 31 km gammal, oisolerad luftledning rivas och ersättas av isolerad luftledning som bättre tål väder och vind. På en del av sträckningen grävs tidigare luftledningar ner som jordkabel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer