Foto: Bengt O Nordin/TT

Miljoner till förlossningsvård och kvinnors hälsa i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beslutade idag att Region Västernorrland får 38,1 miljoner för ökad tillgänglighet inom mödra- och förlossningsvården samt insatser för kvinnors hälsa under 2019.

För att möta problem och brister i förlossningsvården har regeringen utökat och förlängt den så kallade förlossningsmiljarden. Under 2019 satsas totalt 1,59 miljarder kronor.

– Alla blivande föräldrar ska kunna känna att de får en trygg och säker vård både under och efter graviditet och förlossning. Vi ska också stärka vård och behandling av sjukdomar som särskilt drabbar kvinnor, exempelvis endometrios. 38,1 miljoner kronor kommer att göra stor skillnad för förlossningsvården och kvinnors hälsa i Västernorrland, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Stärkt kompetensförsörjning

Satsningen ska stärka kompetensförsörjningen, däribland bemanningen, inom förlossningsvården samt att förbättra arbetsmiljön. I paketet ingår även en förstärkning av insatser i primärvården med särskild inriktning på socioekonomiskt utsatta områden. Pengarna får också användas för insatser inom neonatalvården, vården som ges tidigt födda barn.

Landstingen får använda medel för de insatser som de bedömer ger störst nytta inom satsningens område, med särskilt fokus på bemanning.

Så här mycket får Norrlands länen av Förlossningsmiljarden

Län             miljoner

Gävleborg       44,5

Jämtland         20,2

Västerbotten   41,9

Västernorrland 38,1

Norrbotten      38,9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.