Klartecken till omdebatterad kombiterminal i Petersvik

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen i Östersund har lämnat tillstånd att bygga och driva den omdebatterade kombiterminalen och containerhamnen i Tunadal i Sundsvall. ”Ett avgörande besked”, menar VD:n för det ansvariga bolaget.

Den omstridda kombiterminalen i Tunadalsområdet som också omfattar Petersvik har nu fått miljötillstånd från Mark- och miljödomstolen i Östersund. 

Såväl grannar som föreningen Petersviks vänner har protesterat högljutt mot rivningen av Petersviks gamla träbebyggelse och miljöpåverkan i området till följd av utbyggnaden av området. Det konstaterar också domstolen, men har inte hittat några skäl att avslå ansökan.

Petersvik

Exproprieringen av fastigheterna i Petersvik har avgjorts i tidigare domar och har inte prövats i det här målet, poängterar domstolen i ett pressmeddelande.

Då kommer det definitiva avgörandet

– En positiv signal för oss, säger Sven Magnusson, VD Sundsvall Logistikpark AB, men han pekar samtidigt på att domen kan överklagas.

Just nu pågår upphandlingen med de olika byggföretag för projekteringen.  Enligt tidsplanen ska kommunfullmäktige i Sundsvall ta avgörande beslut i från under första kvartalet 2018.

Beslutet från Mark- och miljödomstolen är det sista prövningen som nu görs, förutom kommunens egna. Beskedet är med andra ord avgörande för det fortsatta arbetet.

– Ja, det är en av de stora hållpunkter vi har haft, säger Sven Magnusson.

Byggstart 2018 – klart tre år senare

Nyligen blev upphandlingen klar när det gäller projekteringsarbetet, sen återstår en sista politisk prövning när Sundsvalls kommunfullmäktige ska behandla frågan i början av 2018.

– Sedan kan spaden sättas i jorden i slutet av 2018  säger Magnusson.

Tre år senare, 2012, ska hela bygget vara klart. Enligt planen.

Det är Sundsvalls Logistikpark AB som är bolaget som ska driva kombiterminalen. Bolaget ansåg att domstolen enbart skulle miljöpröva containerhamnen, men domstolen prövade hela verksamheten, alltså även kombiterminalen.

Domstolen fann en del brister i miljökonsekvensbeskrivningen bland annat beträffande alternativa platser för terminalen och hamnen, men bristerna är inte så stora att miljöansökan avslås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Petersvik

Mer i ämnet