Foto: SVT/montage

Ministermöte och mera pengar – men inget BB i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Politiker från Västernorrland träffade idag sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) angående förlossningsvården. På plats i Stockholm fanns också sjukhusockupanter från Sollefteå med krav på att öppna Sollefteå-BB igen, men de fick återvända tomhänta.

Bakgrunden till dagens möte var enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström att få en bild av hur regioner och landsting arbetar med att säkra kvaliteten i förlossningsvården och hur man möter människors oro.

– Jag ville kalla till mig landstingen för att höra vad man gjort med de stora satsningar som regeringen har gjort på förlossningsvården, vad ser man för brister och vad behöver man för ytterligare stöd och hjälp från regeringen, förklarade Wikström.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Back var nöjd

Ewa Back (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden som representerade Västernorrland på mötet var nöjd:

– Vi hade ett bra möte där vi från sju landsting och regioner fick redovisa hur läget är när det gäller förlossningsvården i respektive län och region.

Back rapporterade att hon fick stöd för den linje Västernorrlands län antagit när man beslutat att lägga ner BB i Sollefteå.

– Det var ingen som rekommenderade mig att öppna en liten BB-avdelning, förklarade hon men konstaterade samtidigt att sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) inte tog ställning i frågan:

– Han uttryckte ingen åsikt i det sammanhanget.

En halv miljard till förlossningsvården

Redan i morse meddelade socialdemokraterna och miljöpartiet att man kommit överens med vänsterpartiet om att förlossningsvården och kvinnosjukvården i landet förstärks med en halv miljard, pengar som ska kunna användas redan 2017.

För Västernorrlands del handlar det om närmare 15 miljoner, ungefär den besparing man gör med nedläggningen av BB i Sollefteå. Och den grupp sjukhusockupanter som rest från Sollefteå till Stockholm för att demonstrera och kräva att BB i Sollefteå öppnas igen vädrade naturligtvis morgonluft.

– Vi hoppas naturligtvis på att Sollefteå BB ska öppna och vi hoppas att hela Sverige får en bättre kvinnovård och inte bara kvinnovård utan vård över huvud taget. Någonting måste ske, landstingen klarar inte av att sköta det här, politiker sitter och bestämmer över människors liv men har inte kunskap över hur saker fungerar och jag talar för alla landsting, folk flyr därifrån, menade Carina Hellström, en av ockupanterna från Sollefteå som var på plats i Stockholm.

Ministern kan inte påverka BB i Sollefteå

Gabriel Wikström hävdade att han förstår att folk är oroliga och att det är viktigt att ta oron på allvar och pekade på den halva miljard som man skjuter till för att kunna göra nödvändiga förbättringar och anställa fler barnmorskor men sjukvårdsministern hade inget positivt besked när det gäller BB i Sollefteå till demonstranterna:

-  Det är ett beslut som landstinget fattat och jag är inte insatt i detaljerna men jag kan konstatera att staten inte har några möjligheter att ompröva ett sådant beslut.

Extrapengar räcker inte för BB

Ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västernorrland, socialdemokraten Ewa Back vill inte dra några växlar på de extrapengar som är på gång.

– Om det kommer en engångssumma på 12-13 miljoner så är ju inte det något som räcker för att starta en verksamhet på sikt, det är väl mitt besked.

Så de pengarna kommer inte betyda att man kan öppna BB i Sollefteå?

– Nej så är det ju, konstaterade Back.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet