Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på besök på Östrand. SCA:s förestående uppdelning oroar inte regeringen. ”Jag tror på ett fortsatt stort svenskt ägande”, menar Bucht

Ministern om SCA:s delning

Uppdaterad
Publicerad

Idag besöker Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsministern, den största industrisatsningen i Norrland hittills; SCA:s 8-miljardersutbyggnad av Östrandsfabriken i Timrå. Samtidigt är beslutet om en uppdelning av företaget bara veckor bort.

Skogsjätten SCA investerar nära 8 miljarder kronor i utbyggnaden av sin massafabrik i Östrand, Timrå kommun.

Investesteringen görs för att fördubbla produktionen vid anläggningen, från 430 000 ton årligen,  till 900 000 ton.

SCA

Projeket har döpts till ”Helios” efter den grekiske solguden, och ombyggnaden ska vara färdig hösten 2018.

– Det är en jättestor och viktig sak för Timrå och Västernorrland men även en oerhört viktig investering för hela Sverige i satsningen på just biomassa, menade landsbygdsministern när han besökte Östrandsfabriken tidigare idag.

Företaget delas i två

Men om bara några veckor ska SCA:s årstämma ta ställning till förslaget att dela upp företaget i två delar, ett hygienföretag och ett mer renodlat skogsföretag.

SCA är idag Europas största privata skogsägare med ett innehav på 2,6 miljoner hektar, men trots storleken på ägandet är skogsdelen den mindre biten av koncernen med cirka 15 % av företagets totala omsättning.

En fortsatt förankring i norra Sverige är väsentlig, menade ministern i samband med besöket på Östrand idag.

-  Det är jätteviktigt, skogen är en mycket viktig för ekonomin inte bara för norra Sverige, utan även för hela landet, sa Bucht.

-  Det har varit något av en välfärdsmotor, menade han.

Bud på 50 miljarder

Uppdelningen har satt fart på spekulationer om ett förestående uppköp av SCA:s skogsdel, och i höstas avslöjade tidningen Dagens Nyheter att ett bud på 50 miljarder lagts fram av en grupp företag, där bland annat Lichtensteinbaserade rikskapitalbolaget Nordic Capital fanns med.

SVT; är det långsiktiga ägandet bättre garanterat om SCA fortsatt finns kvar i norra Sverige?

– Självklart, men jag tror ju ändå på att det kommer finnas ett stort svenskt ägarkapital,  vi kommer att se starka svenska ägare även i framtiden inom skogen och skogsindustrin, säger Sven-Erik Bucht.

– Men, det är klart att regeringen kommer att följa det här väldigt noga. 

– Skogen är en råvara som står pall, den går inte att flytta på till något annat land, den finns här i Norrland, tillägger Bucht.

Förre Vd:n kritisk

Uppstyckningen av företaget har även fått kritik av företagets tidigare VD, Sverker Martin-Löf.  I en intervju med Sveriges Radio menade han att den nya ledningen bara var ute för att ta hem kortsiktiga vinster.

Enligt Martin-Löf är det stor risk att det nya skogsföretaget hamnar i utländska händer.

SCA – från Kruegerkrasch till global jätte

Svenska Cellulosa Aktiebolaget bildades 1929 av den beryktade finansmannen Ivar Kreuger genom en sammanslagning av ett 10-tal skogsbolag.

Samma år som Östrandsfabriken invigdes, 1932, hittades Kreuger död i Paris under omständigheter som aldrig blivit klarlagda.

Pappersbruket i Ortviken stod klart 1958.

Företagets internationella expansion tog fart under 60-talet och SCA har idag 44 000 anställda och har en omsättning på 115 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SCA

Mer i ämnet