I bästa fall kommer ytterligare 44 personer att dö i Västernorrland till följd av covid-19. Foto: Centers for disease control and prevention, EPA / TT

Folkhälsomyndigheten: Minst 44 personer till beräknas dö i länet

Uppdaterad
Publicerad

I bästa fall kommer ytterligare 44 personer i Västernorrland att dö till följd av covid-19 fram till 1 september 2021, det säger Folkhälsomyndigheten i en ny rapport.

– För att undvika nya vågor så måste alla invånare följa råden, säger Maria Tempé, smittskyddsläkare i Västernorrland.

Antalet personer som smittas och dör i Covid-19 har sakta men säkert börjat gå ned i länet de senaste veckorna. Det innebär emellertid inte att faran med corona är över.

Folkhälsomyndigheten har i sin nya rapport “Tre smittspridningsscenarier inom regeringsuppdraget ”Plan inför eventuella nya utbrott av covid-19”” skissat fram tre olika scenarier för hur smittspridningen kommer att hålla i sig i Sverige fram till september 2021. Dessa scenarier bygger på statistiska modeller.

Coronaviruset i Västernorrland

Olika saker kan hända

För Västernorrlands del skulle scenario 0, som beskrivs som det bästa scenariot, innebära att ytterligare 44 personer kommer att dö till följd av covid-19 under det kommande året.

Scenario 1, som beskrivs som det mest troliga scenariot, innebär att vi kommer att få se nya toppar under hösten och att ytterligare 98 personer i länet avlider under det kommande året.

Scenario 2 förutspår en mer jämn smittspridning och skulle även det innebära att ytterligare 98 personer avlider till följd av covid-19 under perioden fram till september 2021.

– Region Västernorrland kommer nu att studera dessa scenarier och planera verksamheten med stöd av dessa som bakgrund, säger Maria Tempé, smittskyddsläkare i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet