Foto: TT, pressbild

Missade orosanmälningar om barn: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal orosanmälningar gällande barn blev liggande och nådde aldrig individ- och familjeomsorgen i Sollefteå för bedömning.

Detta på grund av ett okänt fel i en e-tjänst.

– Det känns inte bra. Det var den e-tjänst som inte fick fela. Det är helt oacceptabelt, säger socialchefen Ann-Katrin Lundin.

Nu lex Sara-anmäler kommunen sig själva till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Det rör sig totalt om ett 60-tal orosanmälningar, vissa hade legat orörda i upp till ett år. Det gäller 48 barn, åtta av dem har inte varit kända sedan tidigare av socialtjänsten.

– I de flesta fall har vi redan varit inne i de här familjerna och kring de här barnen och gjort bedömningar och kanske haft insatser och då har det inte spelat någon roll. Men åtta fall var inte kända sedan tidigare, det är ju riktigt olyckligt. Nu har vi tagit kontakt med de berörda och utifrån det gör vi bedömningar om de behöver skydd eller stöd, säger Ann-Katrin Lundin.

Våld eller drogrelaterat

Det kan röra sig om misstanke om våld mot barn eller vara drogrelaterade fall.

– Som tur var var det ingenting som krävde att vi skulle gjort ett omedelbart omhändertagande av något barn. Det kan vi tycka är tur, men likväl är det oacceptabelt och jättehemskt och det får inte hända.

”Pågår utredningar”

Det var i januari 2019 som Sollefteå kommun lanserade en e-tjänst för orosanmälningar av barn. Men tjänsten har inte fungerat.

Hur kommer ni att följa upp det här?

– Kring barnen pågår det just nu utredningar. När det gäller vad som har hänt och för att det inte ska hända igen pågår det andra utredningar, det är för att vi ska kolla vad det var som gick så tokigt och fel. Framför allt att det inte ska hända igen, säger Ann-Katrin Lundin.

Orosanmälning

Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga (skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel) är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.

I lagen står att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL).

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.