Mobilfilmen är åklagarens viktigaste bevismaterial, men ifrågasätts av försvarsadvokat Per Hånell. Se bilderna från misshandeln i klippet. Foto: Skärmdump/SVT

Misshandeln filmades och spreds på Snapchat – nu är den åklagarens viktigaste bevis

Uppdaterad
Publicerad

I maj tidigare i år misshandlades en tonårskille av fem andra på parkeringen vid NHC Arena i Timrå. Händelsen filmades och spreds efteråt på Snapchat. Misshandeln polisanmäldes och under rättegången tidigare i veckan var filmen åklagarens centrala bevis. Men enligt försvarsadvokaten till en av de åtalade håller inte filmen som bevis.

– Vad som ses i filmen är en bedömningsfråga, säger advokaten Per Hånell.

Enligt kammaråklagare Henrik Wallin ska alla de fem minderåriga åtalade ha verkat i samförstånd under misshandeln. För honom råder det inga tvivel om att misshandeln visas tydligt i mobilfilmen.

– Filmen är jättebra, den gör att rätten kan se precis vad som har hänt. Den är huvudbevisning i det här fallet, säger Henrik Wallin.

”Behöver analyseras”

Försvarsadvokaten Per Hånell menar att filmen är tolkningsbar och inte endast går att tyda på det sättet som åklagaren gjort.

– Filmen behöver analyseras närmare för att försöka få fram vad som hänt. Men det blir ju ofta, i sådana lägen, en fråga om vad man egentligen kan dra för slutsatser, säger han.

Rättegången hölls tidigare i veckan och domen faller på måndag.

I videon ovan ser du filmen som användes som bevis samt advokat Per Hånells synpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.