Anna Kudrocova, förundersökningsledare vid polisen i Härnösand. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Polisen misstänker pyroman i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste månaden har 15 stycken bränder härjat i och omkring Härnösand. Polisen ser allvarligt på händelseförloppet och menar att tecken finns på att samtliga är anlagda.

Sedan den 17 juli har flera bränder härjat i Härnösand. Bränderna har varit av olika karaktär – men mestadels containerbränder.

Under natten till tisdag har räddningstjänsten släckt fyra bränder i och i närheten av Härnösand. Förundersökningsledare Anna Kudrocova misstänker att gärningspersonen åker runt och tänder på.

– Med tanke på tidsintervallet och spridningen geografiskt förutsätter vi att gärningspersonen har färdats med ett fordon, säger hon.

”Oroväckande beteende”

I nuläget kan polisen inte säga om det är en eller fler personer som är inblandade, men utgår ifrån att samtliga bränder är anlagda.

– Det finns ingenting som tyder på att de skulle ha uppstått av naturliga orsaker. Det är klart att det är ett oroväckande beteende, säger hon.

Ser allvarligt på bränderna

Bränderna har hittills endast orsakat materiella skador. Men polisen i Härnösand arbetar med full bemanning för att hitta en eller fler gärningsmän som ligger bakom händelserna.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Vi tror att det finns personer runt gärningsmannen som vet om det här, säger Anna Kudrocova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.