Skulpturen ”Venus från Rätansbyn”, gjord av Curt Thorsjö 1975. Det finns också ett exemplar i offentlig miljö i Dalen i Enskede. Till vänster syns skulpturens fäste underifrån. Foto: RegionfastigheterVisa alla (4)
Visa alla (4)

Misstänkt sabotage mot konstverk vid Sundsvalls sjukhus

Publicerad

Skulpturen ”Venus från Rätansbyn” brukar vara i blickfånget för besökare till Sundsvalls sjukhus. Men just nu är det tomt på platsen där hon ska stå.

Det var för cirka en månad sedan som konstverket av okänd anledning låg på marken, alldeles intill stenfundamentet. Fästet till skulpturen hade lossnat. På Regionfastigheter funderar man över tänkbara orsaker. Som kyla, att skulpturen blivit påkörd eller skadegörelse.

Strax under knäna syns något som liknar sågmärken på skulpturen Foto: Regionfastigheter

– Vi misstänker att det är någon typ av sabotage. Vi kan se att det är lite sågmärken på skulpturen, men vet inte om det är nytt eller gammalt, säger Angelica Persson enhetschef på Regionfastigheter i Sundsvall.

Lagats flera gånger

Skulpturen är nu i goda händer hos regionens fastighetsdrift som jobbar med att åtgärda skadorna. Bland annat ska Venus få ett nytt fäste så att hon kan få återvända till sin ordinarie miljö.

Angelica Persson, enhetschef på Regionfastigheter Foto: Regionfastigheter

– Vi har lagat den tidigare och det har gått bra. Det är ju ett konstföremål som varit där i många år och den är väldigt vacker, säger Angelica Persson.

Det våras för Venus

Tanken är att ”Venus från Rätansbyn” ska få återvända till sin plats utanför sjukhuset efter vintern.

– Den kommer att sättas upp när det blivit mildare väder.

CURT THORSJÖ

Visa

Curts Thorsjö var en skulptör och tecknare. Han föddes 1922 i Markaryd i Småland och levde till 1992.

Han studerade vid Konstfackskolan, Konstakademien och Académie des Beaux-Arts i Paris. Han studerade sedan vidare i Grekland.Turkiet, Italien och Frankrike. Han arbetade i den klassiska skulpturtraditionen.

Många av konstverken är i brons och finns representerade i offentliga miljöer i olika städer i Sverige. Han är också representera med skulpturer på Moderna Muséet i Stockholm. (Källa: konstnärslexikonett

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer