En man i 35-årsåldern sköts till döds i bostadsområdet Korsta i Sundsvall i december. Foto: Patric Sellén SVT

Misstänkte Korstamördaren dömd i mål med koppling till ”Dödspatrullen”

Publicerad

Den man i 20-årsåldern som sitter häktad som på sannolika skäl misstänkt för mordet i Korsta i Sundsvall före jul dömdes i somras i ett mål som gällde narkotikasmuggling – och där kopplingar fanns till det ökända kriminella nätverket Dödspatrullen från norra Stockholm.

Den häktade mannen – skriven på en mindre ort i Gävleborgs län men vid tiden för Korstamordet bosatt i Sundsvall – är inte dömd för några grövre brott tidigare. Men han är känd hos polisen sedan tidigare och har figurerat i ett par brottsutredningar som lett till både åtal och domar – de flesta med narkotikaanknytning.

Det senaste var ett mål där Sundsvalls tingsrätt kom med sin dom i början av november förra året. Fem unga kvinnor dömdes för att har rövat bort och misshandlat en annan ung kvinna.

Hot om våld

Den nu mordhäktade mannen dömdes också som skyldig till övergrepp i rättssak sedan han via en av de åtalade kvinnorna i samma mål med hot om våld framfört ett krav till målsägaren att hon skulle ta tillbaka sina uppgifter. Påföljden: skyddstillsyn.

I somras satt han på de åtalades bänk i ett mål i Sundsvalls tingsrätt som handlade om narkotikasmuggling. En kvinna i 30-årsåldern utnyttjades enligt åtalet som kurir och skulle hämta ut försändelser med narkotika som sedan skulle överlämnas till de åtalade.

Band till Dödspatrullen

Den man som övervakade den kvinnliga kuriren vid det tillfälle när tullkriminalen slog till och det hela avslöjades visade sig ha band till det kriminella nätverket 3MST från Järvaområdet norr om Stockholm, även kallat Dödspatrullen.

Den man som nu sitter häktad misstänkt för Korstamordet var alltså en av dem som dömdes i knarkhärvan. Även här blev straffet skyddstillsyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Korsta

Mer i ämnet