Kulturminister Amanda Lind i Härnösand idag

Mittmediaaffären – avvaktande kulturminister försiktig i sina kommentarer

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Amanda Lind (MP) litar än så länge på Bonniers besked att den lokala journalistikens ska prioriteras men hon vill inte se några fler vita fläckar på mediakartan, säger hon i en kommentar till fredagens stora medianyhet.

Det är en försiktig kulturminister som nu kommenterar fredagens stora medianyhet: Bonniers uppköp av den krisdrabbade Mittmediakoncernen.

– Det viktiga är att vi har  lokal- och granskande journalistik i hela landet. Nu är den här affären just genomförd och ska granskas av Konkurrensverket, säger Amanda Lind till SVT Västernorrland.

Mittmedia

Lokal journalistik

SVT: Vad tror du att affären kommer att innebära för den lokala journalistiken, som här i Härnösand?

– Det återstår att se men vi har ju en lång tradition i Sverige av att låta den lokala journalistiken verka fritt.

SVT: Affären innebär ytterligare en ägarkoncentration, är du bekymrad?

– Det viktiga är att det finns en respekt för den fria journalistiken från mediaföretagens sida och att det fortfarande finns en mångfald olika aktörer, säger Lind.

Ägarkoncentration

SVT: I Härnösand och i länet samt grannlänet Jämtland ägs alla tidningar, med undantag av Nord Sverige, av en och samma ägare. Vad anser du om den utvecklingen?

– Det viktiga är att det funnits olika politisk färg på ledarredaktionerna och att det funnits lokala redaktioner som kunnat säkra den granskande journalistiken lokalt.

– I regeringen vill vi värna den lokala journalistiken och vi kommer att jobba vidare med vår mediapolitik, det vill säga stärkt mediastöd, sänkt digitalmoms i syfte att det ska finnas en lokal journalistik och att de vita fläckarna på mediakartan undanröjs.

Oro för ”vita fläckar”

SVT: I senaste årsboken från Institutet för mediastudier tenderar antalet kommuner som saknar medial fast bevakning att öka. Vad kan du göra för att motverka det?

– Det är ett stort problem och det är en viktig demokratifråga. Förra regeringen fick en ny mediepolitik på plats med ett riktat stöd just för att motverka vita fläckar och vi har nu stöd från Liberalerna och Centerpartiet att fortsätta den politiken. Jag kommer att följa utvecklingen noga och se om det vi gör är tillräckligt.

Affären förutsätter ett godkännande av Konkurrensverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittmedia

Mer i ämnet