Foto: TT

Mittuniversitetet vilar utbildningar nästa läsår

Uppdaterad
Publicerad

Inför läsåret 19/20 lägger Mittuniversitetet ett antal specialistutbildningar på is. Totalt berörs ett 50-tal platser.

Det är utbildningarna till ambulanssjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska, barnsjuksköterska och barnmorska som inte kommer att starta som planerat nästa höst. De som redan läser de utbildningarna berörs inte.

Anledningen är att man måste säkra tillgången på rätt kompetens på lärarna. För att utfärda examen måste de själva vara specialister och ha disputerat.

Kris för vårdutbildningar på Miun

− Vi vet att kompetensförsörjningen inom sjukvårdssektorn är en stor utmaning, men för att på lång sikt kunna utbilda specialister vi behöver agera nu och ta vårt ansvar och säkra kvalitén på utbildningarna för framtiden, säger Kerstin Björkman Randström, avdelningschef för Avdelningen för Omvårdnad vid Mittuniversitetet, i ett pressmeddelande.

Fastställs i oktober

− Vi hoppas på att hitta en lösning bland annat genom att samarbeta med andra lärosäten, men eftersom utbildningsutbudet för nästa höst fastställs redan i oktober i år måste vi fatta beslut om att vila utbildningarna redan nu, säger Anna Olofsson, dekan, Humanvetenskapliga fakulteten.

Sjuksköterskeutbildningen samt specialistutbildningarna till distriktsköterska och psykiatrisjuksköterska berörs inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris för vårdutbildningar på Miun

Mer i ämnet