Mobbningen började i lågstadiet

Uppdaterad
Publicerad

Jacob Berggren från Sundsvall mobbades under hela grundskoletiden. Mobbarna fanns överallt, vad han än gjorde. För att slippa undan mobbarna sopade han ibland bort sina fotspår så att ingen kunde hitta honom.

Det var för tre år sedan som Jacob vågade börja prata öppet om mobbningen på sin Youtubekanal. Ett sätt för Jacob att bearbeta de jobbiga upplevelserna har varit att ha en dialog med andra drabbade på sin kanal.

– De människor som gått igenom såna här saker, det är de som förstår andra som också går igenom samma absolut bäst. Det är vi som kan hjälpa absolut bäst. Det är i alla fall min filosofi, det är det jag tror på, säger Jacob.

Utsatt

För SVT Västernorrland berättar han om hur han blev utsatt under skoltiden, och på en whiteboard illustrerar han samtidigt vad som hände.

– De ville helt enkelt peka ut det som de tyckte var negativt med mig, och säga det rakt i ansiktet på mig. Överallt jag var, i skolan eller när jag spelade fotboll så kunde jag stöta på dem.

Sopade igen spåren

– Ibland efter skolan, på vintern, så kunde jag ta granris och sopa bort mina fotspår för att jag var rädd att de skulle följa efter mig hela vägen hem och leta upp var jag bodde och kunna mobba mig därifrån också.

Se och hör Jacobs berättelse i toppen av artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#mobbning

Mer i ämnet