– Så här brukar jag hålla mobilen, förklarar chauffören. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Mobilsurfande chaufför fångades på bild: ”Det blev en tankeställare”

Uppdaterad
Publicerad

SVT kunde visa bilder på lastbilsförare som tittar på telefonen medan de kör och reaktionen från allmänheten blev stor. Vi har träffat en av de chaufförer som fångades på bild längs väg 86 i Västernorrland. I videon är han ångerfull och visar hur han brukar hålla telefonen.

Chauffören tittar på mobilen medan han kör genom byn Sillre i Västernorrland. SVT:s bilder har fått många att reagera. Idag är en av de chaufförer som filmades ångerfull.

– Det blev en tankeställare, säger han.

Visar hur han håller i telefonen

Framför SVT:s kamera visar han hur han brukar hålla telefonen framför ratten, samtidigt är han medveten om riskerna.

– Det kan hända mycket under den tid man är ouppmärksam, menar han.

I byn Sillre längs väg 86 mellan Sundsvall och Bispgården slog man larm om problemet, byborna har fått nog av mobilsurfande förare som kör för fort på 50-sträckan genom byn.

– Fruktansvärt nonchalant, sa Elisabeth Breitkreutz i en tidigare publicering.

Tittar på film

Chauffören håller med, man ska inte hålla på med telefonen medan man kör, menar han och konstaterar att mobilsurfandet är väldigt vanligt. Det kan vara yrkesrelaterat som att använda GPS och kartor men ofta handlar det om ren förströelse.

– Det vanligaste är väl sociala medier och så finns det de som kollar på filmer, berättar chauffören.

Hör hans förklaring till mobilsurfandet i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.