Splittrat bland moderater i Västernorrland: ”Vi kan inte ignorera SD”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en enkätundersökning bland förtroendevalda moderater som Expressen har genomfört, vill en majoritet att partiet ska makten med hjälp av Sverigedemokraterna.

I länet går dock åsikterna isär.

Till Expressen uppger knappt 400 av de 600 moderata politikerna, runt om i landet och som svarat på enkätfrågan, att de vill se ett samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

En rundringning bland länets förtroendevalda moderater visar att ett samarbete tilltalar vissa medan andra avfärdar det hela. Bengt Sundström sitter i kommunfullmäktige i Kramfors för Moderaterna. Han vet inte hur partiet i kommunen ställer sig till frågan men själv har han en bestämd uppfattning.

Val 2018 Västernorrland

– Jag vet inte annars hur vi ska kunna ta över. Vi kan ju inte ignorera ett så stort parti som SD. Jag ställer mig bakom det och att man försöker ta makten.

Hålla ihop Alliansen

Patrik Björklund är ordförande för Moderaterna i Örnsköldsvik. Enligt honom står Moderaterna lokalt inte bakom ett styre tillsammans med Sverigedemokraterna. I alla fall inte i ett första skede.

– Vi siktar på att hålla ihop Alliansen utan hjälp av SD och det är målet fram tills annat beslutas, säger han.

Samma besked ger nyblivne riksdagsledamoten Jörgen Berglund från Sundsvall.

– Nu är det viktigt att riksdagen väljer en talman och att vi sedan jobbar för ett Alliansstyre.

”Får gärna rösta med oss”

Moderaternas ordförande i Härnösand ser gärna ett stöd från Sverigedemokraterna i riksdagen.

– Vi ska hålla ihop Alliansen och föra vår politik och vill Sverigedemokraterna rösta på oss så får de göra det. Svårare än så är det inte, säger Önne Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västernorrland

Mer i ämnet