Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den huvudåtalade mannen i tjuvjaktsrättegången hävdar att vapnen inte modifierats för att användas i Sollefteåskogarna utan på Nya Zeeland där originalvapen inte är lika praktiska. Foto: Polisens utredning

Åtalade mannen i jakthärvan i Sollefteå: ”Jag ändrade vapnet inför jaktresa till Nya Zeeland”

Uppdaterad
Publicerad

På tjuvjaktsrättegången i Ångermanlands tingsrätts andra dag var det den misstänkte huvudmannens tur att förhöras.

Han nekar till i stort sett allt åklagare Lo Jonsson beskrivit i åtalet, men medger jakthäleri.

Den åtalade mannen i dryga femtioårsåldern erkänner alltså att han sålt kött som han många gånger vetat om att det tjuvskjutits. Men vem som skjutit vill han inte berätta.

Okänt jaktlag

– Det är ett jaktlag, säger han och där är det stopp.

Åklagare Lo Jonsson tror inte på förklaringen utan hävdar ju att sammanlagt 24 älgar skjutits under två somrar 2018 och 2019.

Jaktresa till Nya Zeeland

Sedan handlade förhöret mycket om de modifierade vapnen som hittats hos honom. Enligt huvudmannen själv har han förändrat vapnen inför en jaktresa till Nya Zeeland. Där är det gott om bush sa han och med originalvapenstocken skulle den fastna i vegetationen.

Lätt att dölja

Eller så tror man på Lo Jonssons förklaring. Att vapnet därmed är lättare att krångla upp och ned igenom det uppsågade taket i bilen han körde och att det är lättare att dölja.

Rättegången avslutas på torsdag.

I klippet hör du mer om de modifierade vapnen som beslagtogs hos mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.