Modos tränare Björn Hellkvist försöker lugna de upprörda fansen efter förlusten mot Björklöven den 23 september. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Modosupporter avstängd efter läktarbråk i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig Modosupporter får tillträdesförbud till alla elithockeymatcher på svensk mark efter att ha varit inblandad i ett bråk med Björklövenfans efter en match i Umeå den 23 september i år.

Matchen i hockeyallsvenskans andra omgång mellan Björklöven och Modo Hockey avgjordes i förlängning och det var hemmalaget som till sist drog det längsta strået.

Mötena lagen emellan är av derbykaraktär och efter matchen drabbade supportrar från båda läger samman både verbalt och handgripligen.

En av deltagarna i det bråk som uppstod, en 19-årig Modosupporter från Örnsköldsvik, greps och misstänks för våld mot tjänsteman. Han får också tillträdesförbud till hockeymatcher på elitnivå i Sverige tills vidare. Ett förbud som utfärdats av åklagarkammaren i Umeå.

”Agerat och agiterat”

Han får inte vistas på arenor där det spelas matcher i Svenska hockeyligan inklusive direktkval och SM-slutspel, hockeyallsvenskan inklusive slutspelsserien och finalen, Champions hockey league plus landskamper och mästerskap på svensk mark.

19-åringen som alltså också riskerar åtal har enligt åklagarkammarens beslut både agerat och agiterat såväl inne på arenan som utanför.

Högriskmatcher

”Det finns på grund av särskilda omständigheter risk att den som meddelas förbudet kommer att begå brott ägnade att störa ordning eller säkerhet under idrottsarrangemang enligt ovan”, är motiveringen till åklagarkammarens beslut.

Det är inte första gången bråk uppstått på läktarna i samband med de hockeyallsvenska mötena mellan Modo och Björklöven. Matcherna betraktas numera som högrisikmatcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.