”Seriemördaren” Thomas Quick på väg in i rättssalen i målet där han stod åtalad för mord på elvaårige Johan Asplund. Den fällande domen där blev den sista i raden. Sju år senare uppdagades att allt varit påhittat. Foto: SVT / arkiv

Morddomarna mot Quick – och frikännandena

Uppdaterad
Publicerad

Inom tre år frikändes Thomas Quick – som numera heter Sture Bergwall – för alla de åtta mord han tidigare dömts för. Det sedan han tagit tillbaka samtliga erkännanden som låg till grund för de fällande domarna.
Här är fakta om alla fall som Quick dömdes för mellan åren 1994 och 2001.

• Johan Asplund, 11 år, försvann spårlöst den 7 november 1980 i Sundsvall. Hösten 1992 uppgav Säterpatienten Thomas Quick plötsligt och oväntat att han låg bakom Johans försvinnande. Först 2001 åtalades och dömdes Quick för mord på Johan. Efter att ha tagit tillbaka erkännandet fick han resning och frikändes i augusti 2012.

Försvann efter skoldans

• Charles Zelmanovits, 15, från Piteå försvann efter en skoldans i november 1976. Hans kvarlevor hittades först i september 1993. Kort därefter tog Thomas Quick på sig det hela och dömdes lite drygt ett år senare för mord på Charles. I november 2013 friades han som en följd av resningsprocessen.

• Trine Jensen, 17, hittades död i ett skogsparti utanför Oslo i oktober 1981. Quick dömdes i juni 2000 för mord på Trine. Han frikändes formellt i november 2012.

Dubbelmord

• Marinus och Janni Stegehuis, 39 och 34 år och från Nederländerna, knivmördades brutalt i Appojaure i Lappland under sin tältsemester i Sverige sommaren 1984. Quick bekände dubbelmordet och dömdes i januari 1996 men friades hösten 2013.

• Gry Storvik, 23, hittades död på en parkringsplats i Oslo sommaren 1985. Sperma från en annan man än Thomas Quick hittades i henne men Quick dömdes också för det mordet i juni 2000. Den friande domen kom i slutet av 2012.

Mördades på Sverigesemestern

• Yenon Levy, 24, en israel på resa i Sverige för att träffa släktingar hittades mördad i Rörshyttan i Dalarna i juni 1988. I förhören uppgav Quick ett tiotal olika mordvapen och tillvägagångssätt men dömdes ändå för brottet i maj 1997. Mordet på Levy var det första Quick frikändes från, hösten 2010.

• Nioåriga Therese Johannesen försvann den 3 juli 1988 från sitt hem i Drammen utanför Oslo och har aldrig återfunnits. Thomas Quick förklarade sig dock vara hennes baneman och dömdes tio år senare. Sommaren 2011 friades han även från den morddomen.

Fotnot: De två sistnämnda fallen är inte preskriberade utan utreds som ”cold cases” efter frikännandet av Thomas Quick/Sture Bergwall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet