Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen i länet utreder nu fyra mord samtidigt som begåtts på mindre än två månader. Något som aldrig tidigare hänt och som kräver stora utredningsresurser. Foto: Eva Harström SVT

Morden i Västernorrland: Så är läget i utredningarna

Uppdaterad
Publicerad
Polisen i Västernorrland har de senaste månaderna utrett totalt sex mord parallellt. Situationen är unik och har krävt mycket stora utredningsresurser. Men i samtliga fall sitter misstänkta häktade och enligt polis och åklagare är det samlade utredningsläget gott.
I maj meddelas domarna i målet om mordet på Skönsmon i Sundsvall i november. Så här är läget i de övriga utredningarna.

• Mordet i Ånge

Begicks på kvällen den 10 december i en fastighet i Ånge där en man i 20-årsåldern hittades död morgonen efter.

Totalt sex personer misstänks för delaktighet i mordet i dagsläget. Fyra män i åldrarna 18-24 år är häktade, varav en i sin utevaro. Mannen, en 21-åring, eftersöks alltjämt av polisen.

Två av de häktade är från Malmö, en från Stockholmsområdet och den fjärde från västra Medelpad.

Misstankarna gäller mord, människorov och grovt rån. Åtal väcks tidigast i slutet av maj.

• Dödsskjutningen i Nacksta, Sundsvall

Bara ett dygn senare, natten mellan den 11 och 12 december, sköts en 28-årig man ner i bostadsområdet Nacksta. Under morgonen stod det klart att han avlidit av sina skador.

Redan samma dag greps tre män i 25-30 årsåldern. Samtliga har anknytning till Sollefteåområdet men av dem är skriven i Sundsvall. Alla tre är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för mord.

Senast den 27 maj ska förundersökningen vara klar.

• Nyårsmordet i Sundsvall

Strax efter klockan sex på nyårsdagens morgon hittades en kvinna i 50-årsåldern mördad i en lägenhet i centrala Sundsvall. En jämnårig kvinna greps kort därefter och häktades i fredags på sannolika skäl misstänkt för mord.

Liksom de övriga mordutredningarna omges ärendet av sträng förundersökningssekretess. Enligt vice chefsåklagare Peter Salzberg kommer åtal att kunna väckas allra tidigast den 2 juni.

Dödsskjutningen i Sollefteå

Torsdagen den 30 januari hittades en kvinna död i ett hus i en liten by utanför Sollefteå. Det sedan hennes livspartner, en man i 40-årsåldern, själv kontaktat polisen och berättat att han bragt kvinnan om livet genom en olyckshändelse. Mannen häktades för mord.

– Ett skjutvapen har hanterats och hon har avlidit till följd av skott, har kammaråklagare Jens Göransson bekräftat för SVT Västernorrland.

Åtal ska vara väckt senast fredag 22 maj.

Kvinna hittades död i centrala Sundsvall

Den 13 april hittades en kvinna i 60-årsåldern död i sin lägenhet i Sundsvall. Två dagar senare häktades hennes 20-årige son som på sannolika skäl misstänkt för mordet.

20-åringen erkände utan omsvep under häktningsförhandlingen, och säger vilja samarbeta i utredningen.

– Han mår otroligt dåligt just nu. Men han är väldigt mån om att allt i det här ska bli rätt, säger hans försvarare Erik Hansson till SVT.

Motivet är oklart men enligt kammaråklagare Stina Sjöqvist är ”impulshandling” den mest passande beskrivningen av gärningen.

Förundersökningen ska vara klar senast den 26 maj enligt det senaste beskedet.

• Mordet i Härnösand

Tidigt på morgonen söndagen den 10 maj larmades polis till en lägenhet i Härnösand. Där hittades en man i 20-årsåldern död. Kort därefter greps och anhölls en 22-årig man som misstänkt.

22-åringen häktades under onsdagen som på sannolika skäl misstänkt för mord. Han misstänks också för två våldtäkter, varav en grov, mot en kvinna samt för grovt olaga hot och misshandel. Förundersökningen ska vara klar senast den 12 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyårsmord i Sundsvall

Mer i ämnet