Foto: Eva Harström SVT

Morden i Västernorrland: Senaste nytt

Uppdaterad
Publicerad
Polisen i Västernorrland har sedan i november i fjol utrett totalt sju mord parallellt. Fem av fallen har nu gått till domstol, i tre fall har även domarna fallit.
Så här är läget kring mordfallen i länet.

• Dödsmisshandeln på Skönsmon, Sundsvall

I maj dömdes fem personer mellan 19 och 25 år, fyra män och en kvinna, till fängelse mot sitt nekande för dödsmisshandeln med kniv mot en man i 30-årsåldern.

Alla fem åtalades för mord men omständigheterna kring själva gärningen är oklara och det har inte kunnat klarläggas vem som höll i kniven. Därför valde tingsrätten den betydligt mildare rubriceringen grov misshandel. Den 22-åring som anses ha varit huvudfigur dömdes också för grovt vållande till annans död.

Domen överklagades av tre av dem dömda och i hovrätten mildrades domarna avsevärt. Straffet för den 22-årige huvudmisstänkte sänktes från sex års fängelse till sex månader, medan de övriga två friades helt.

Kammaråklagare Jens Göransson överväger nu att försöka driva målet till Högsta domstolen.

• Mordet i Ånge

Begicks på kvällen den 10 december i en fastighet i Ånge där en man i 20-årsåldern hittades död morgonen efter.

Fyra män i åldrarna 18-24 år är häktade misstänkta för delaktighet, varav en i sin utevaro. Mannen, en 21-åring, eftersöks alltjämt av polisen.

Två av de häktade är från Malmö, en från Stockholmsområdet och den fjärde från västra Medelpad.

Misstankarna gäller mord, människorov och grovt rån. Åtal ska väckas senast 28 juli.

• Dödsskjutningen i Nacksta, Sundsvall

Bara ett dygn senare, natten mellan den 11 och 12 december, sköts en 28-årig man ner i bostadsområdet Nacksta. Under morgonen stod det klart att han avlidit av sina skador.

Under morgontimmarna greps tre män i 25-30 årsåldern. Samtliga har anknytning till Sollefteåområdet men av dem är skriven i Sundsvall.

För tre veckor sedan startade rättegången mot de tre mordåtalade. Chefsåklagare Marina Amonsson kräver livstids fängelse, medan den åtalade trion – som släpptes på fri fot efter rättegången – nekar.

Domen i målet kommer den 5 augusti.

• Nyårsmordet i Sundsvall

En kvinna i 50-årsåldern misstänks för ett ytterst brutalt knivmord på en jämnårig kvinna på nyårsdagens morgon.

Mordet skedde i en lägenhet i Sundsvall där tre personer – förutom offret och den misstänkta en tredje kvinna som var värdinna – träffats för att fira nyår.

Den åtalade nekar men hon motsägs av både teknisk bevisning och vittnen. Hennes version är att hon blivit drogad eftersom hon inte minns något av händelsen.

Rättegången avslutas i slutet av juli när den rättspsykiatriska undersökningen av kvinnan är klar. Domen kommer senare i sommar.

Mordet i Sollefteå

En man i 40-årsåldern ställdes nyligen inför rätta åtalad för att ha skjutit sin hustru i deras gemensamma bostad på en mindre ort i Sollefteå kommun i januari.

Mannen hävdar att den dödande skottet med ett av hans jaktgevär avlossats av våda. Han säger att han tänkt ta sitt liv och att han legat i sängen bredvid sin sovande fru med det laddade geväret mellan dem när ett skott plötsligt avfyrades.

Ångermanlands tingsrätt fäste inget avseende vid mannens berättelse utan dömde honom till livstids fängelse och utvisning efter avtjänat straff. Han ska också betala 65 000 kronor vardera plus ränta i skadestånd till parets två barn.

• Mordet under påsken i Sundsvall

På annandag påsks kväll larmades polisen till en lägenhet i Sundsvall sedan en 20-årig man knivhuggit sin mamma till döds efter en dispyt dem emellan.

Den mycket ångerfulle 20-åringen erkände direkt och har genom hela förundersökningen samarbetat med polisen.

20-åringen har flera typer av funktionsvariationer och skolstängningen på grund av coronapandemin har gjort att hans mående kraftigt försämrats.

Den 26 juni dömdes 20-åringen till rättspsykiatrisk vård för dråp på mamman.

• Mordet i Härnösand

Tidigt på morgonen söndagen den 10 maj larmades polis till en lägenhet i Härnösand. Där hittades en man i 20-årsåldern död. Kort därefter greps och anhölls en 22-årig man.

22-åringen sitter nu häktad som på sannolika skäl misstänkt för mord. Han misstänks också för två våldtäkter, varav en grov, mot en kvinna samt för grovt olaga hot och misshandel.

Åtal i ärendet kommer senast den 10 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer